Chersonbor: ”Staden kommer att jämnas med marken”

Publicerad 2022-10-30

Invånarna i ryskockuperade Cherson väntar otåligt på ukrainska armén.

Men de vet också vad som kommer att hända om staden befrias:

– Ryssarna kommer genast att börja bomba staden, särskilt bostadshus, parker och marknadsplatser, säger Jekaterina, 27.

Följ ämnen
Ukraina

Den exilryska tidningen Meduza har pratat med tre invånare i sydukrainska ryskockuperade Cherson. Alla tre räknar med att ukrainska armén inom kort kommer att ta tillbaka staden och att de ryska trupperna kommer att försvinna.

En majoritet av Cherson-borna är kvar i staden trots att de ryska ockupanterna uppmanat civilbefolkningen att lämna staden, enligt Sergej Chlan, som tillhör Chersons legala stadsadministration. Bara ukrainare som samarbetat med ryssarna har valt att lämna staden, enligt Chlan. En av många som stannat är 27-åriga Jekaterina:

– Jag vill inte bo i Ryssland, jag är väl inte galen, säger hon till Meduza.

”Kommer genast börja bomba”

Jekaterina förklarar att hon bott i Cherson hela sitt liv och aldrig tänker lämna staden. Trots att hon räknar med ett helvete när den ukrainska armén tagit tillbaka staden:

– Ända sedan ockupationen inleddes har vi begripit att när vi befrias kommer Ryssland genast att börja bomba staden. Jag tror att de särskilt kommer att sikta in sig på flerbostadshus, parker och marknadsplatser, så att så många som möjligt skadas. Sedan kommer de hävda att Ukraina orsakat skadorna, säger hon till Meduza.

Personer som har evakuerats från Cherson anländer till järnvägsstationen i Dzjankoj på Krim.

Jekaterina och hennes familj har redan förberett ett skyddsrum i en källare. Hon har burit dit böcker, och hennes mamma har tagit dit en flaska vin.

– Vi har till och med sytt kläder till katten, vintern närmar sig ju, säger Jekaterina.

Långa köer till matbutikerna

62-åriga Olga säger till Meduza att det är brist på i princip allt i Chersons affärer och att köerna ringlar sig långa utanför matbutikerna.

– Dessutom är det omöjligt att växla till sig ukrainska hryvnia. Spekulanterna vill inte köpa rubler för de vet att om någon vecka är det här Ukraina igen och då vill ingen ha rubler längre, säger Olga.

57-årige Viktor berättar att antalet ryska soldater ökat på sistone i Cherson. Han menar att det dels rör sig om nyligen mobiliserade soldater, dels om soldater som retirerat från fronten.

– Många militärfordon rör sig på gatorna, särskilt nattetid. Man ser dem inte, men de hörs, säger Viktor till Meduza.

Han berättar också att propagandaaffischerna med budskapen ”Ryssland är här för alltid” och ”Cherson är en rysk stad” har försvunnit från stadens gator. Tidigare sattes nya upp när invånare rev ner dem, men det sker inte längre.

”Idealisk plats för förrädare”

Viktor är också övertygad om att ryssarna kommer att bomba Cherson när staden är ukrainsk igen:

– Det är självklart att Ryssland då kommer att jämna staden med marken från andra sidan floden Dnjepr. Det är så det kommer att gå till när de ”evakuerar” alla, säger Viktor till Meduza.

Den ryska militärstaben i Cherson håller enligt uppgift på att flyttas till staden Genitjesk, nära den ryskockuperade Krim-halvön.

– Det är en idealisk plats för förrädare, som snabbt vill kunna fly till Ryssland, undan den ukrainska arméns framryckning, säger administratören Sergej Chlan, som hoppas att han snart kan vara med och leda det befriade Cherson.

Chlan uppger att det inte längre går att ringa med ryska mobiloperatörer i Cherson.

Ukraina avancerar i Cherson-regionen. En ukrainsk soldat inspekterar en rysk skyttegrav som erövrats. Bild från 12 oktober.