Dominika och Julia kör tjejtaxi på nyår

Publicerad 2023-12-31

Dominika och Julia ställer in traditionellt nyårsfirande med skumpa och fyrverkerier.

Istället kommer de köra tjejtaxi – för de som inte har råd eller vågar åka kommunalt.

– Det finns så mycket skräckhistorier om saker som hänt på nyår. Därför känns det fint att få hjälpa till, säger Julia Branden, 23.

Uppsalabon Dominika Debowska, 23, skrotar nyårsfirandet och anordnar tjejtaxi – men inte som chaufför utan som sällskap i framsätet.

– Jag har inget körkort så det är min sambo som kommer att köra. Vi kommer kunna skjutsa tre personer i taget.

Blev själv utsatt – vill nu hjälpa andra

Förhoppningen är folk ska känna sig säkra på väg till och hem från firandet.

– Under 2019 blev jag utsatt för ett våldtäktsförsök efter en utekväll. Det har verkligen påverkat mig. Nu försöker jag göra allt jag kan för att hjälpa andra att inte hamna i samma situation.

Paret kommer att köra bil i Uppsalaområdet fram till klockan 04.

– Jag kommer erbjuda vatten till de som är för berusade och en axel till de som behöver gråta. Jag förstår att jag inte kan rädda alla tjejer från att bli utsatta, men det är viktigt för mig att i alla fall försöka förändra världen en bit i taget.

Dominika Debowska, 23.

”Kan skjutsa hem den fulla kompisen”

Det nya året skulle Stockholmsbon Julia Branden fira in med sitt tjejgäng.

Men en penicillinkur satte stopp för festligheterna – och nu kommer hon sitta bakom ratten hela natten.

– Jag ska skjutsa runt tjejer som är rädda för att åka kommunalt, inte har råd med taxi eller behöver hjälp med att få hem kompisen som är för full, säger hon.

Julia Branden har redan fått flera förfrågningar om körningar i Stockholmsområdet. Planen är att ta förbokningar fram till midnatt – och sedan invänta spontana resor.

– Man vet ju att det är extremt dyrt med vanlig taxi på nyår. Förra året stod jag klockan 02 och fick en taxi som skulle kosta 2 000 kronor. Så jag fick hänga runt i stan i flera timmar i väntan på att tågen skulle börja gå igen.

Viktigast för henne är att hjälpa andra att känna sig trygga. Därför är hon redo att visa upp sitt legg – och priset ska bara täcka bensinen.

– Det är klart att jag skulle kunna firat nyår med mina vänner nykter, men det här känns viktigare. Jag fattar ju exakt hur tjejerna känner. Man har ju själv varit med om att man suttit i en taxi där föraren inte är densamma som utlovats i appen.

– Eller taxichaufförer som lägger handen på låret på en. Eller när man sitter själv på tunnelbanan och någon kille som är full börjar prata med en och gör en obekväm. Det är hemskt.

Julia Branden, 23.

Hyllas – ”Vi lever i ett sjukt samhälle”

Både Dominika Debowska och Julia Branden hyllas nu efter sina tjejtaxiannonser.

– Det verkar jätteuppskattat och många tjejer har hört av sig. Även mammor har hört av sig och berättat att det känns bra att jag kör så att deras döttrar kan känna sig trygga, säger Julia Branden och fortsätter:

– Vi lever i ett extremt sjukt samhälle som gör att en del av oss inte vågar åka kommunalt trots att man egentligen vill det. Det finns så mycket skräckhistorier. Därför känns det fint att få hjälpa till den här kvällen.

Och Dominika Debowska uppmanar andra att göra likadant.

– Om man har körkort och möjlighet tycker jag verkligen att man ska hjälpa andra tjejer med körningar. För vi tjejer är som stimfiskar. Störst och starkast är vi när är tillsammans. Och tillsammans kan vi stötta varandra och hjälpa varandra, säger hon.

Båda kommer ställa in sitt nyårsfirande – och i stället skjutsa andra tjejer. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln