Polisen hittar inte kungavännen – GW:s kritik: ”Ingen större konst”

Publicerad 2023-11-11

Polisen har inte hittat den sexköpsmisstänkte kungavännen – som därmed kan slippa att ställas inför rätta.

Något som kritiseras av kriminologen Leif GW Persson.

– Det går inte att vänta till några dagar innan det preskriberas med att söka honom, säger han.

En man med nära band till kungafamiljen har åtalats för sexköp efter en ”dubbelswish” på en massagesalong, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

På fredagen sökte polisen honom i hans bostad som har koppling till hovet för att delge honom misstanke om brott, men han har inte gått att få tag på.

På måndag preskriberas fallet, något som frustrerar polisen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Kriminologen Leif GW Persson är inte förvånad.

– Det är inte första gången någon gör på det här viset. Det är två års preskriptionstid och de brukar lyckas hålla sig undan, då läggs ärendet ner, säger han och fortsätter:

– Han hävdar ju själv att han bara varit där och fått vanlig massage och det är ett problem att de som gjort likadant brukar klara sig. Det är väl skitenkelt att hålla sig undan, det är bara att åka till Köpenhamn.

Leif GW Persson riktar kritik mot polisen.

”Går inte att vänta”

GW säger att myndigheterna kunnat delge honom tidigare om det varit ett prioriterat ärende.

– Det hade inte varit någon större konst att få honom delgiven, men det går inte att vänta till några dagar innan det preskriberas med att söka honom. Det är klart att han blivit upplyst om hur det ligger till och då blir det på det här viset. Det är tråkigt, men nu är det som det är.

Hovets tystnad

Hovet vill inte kommentera uppgifterna om att mannen sökts i en bostad som har koppling till kungafamiljen.

”Privatpersoner som inte tillhör den kungliga familjen är inget som hovet kan kommentera”, skriver presschefen Margareta Thorgren i ett sms.

Stockholms tingsrätts handläggarchef Anne-Marie Cardenas bekräftar för Expressen att det är ont om tid med att hitta mannen.

– Som framgår av stämningsansökan beräknas preskription inträda inom kort och om delgivning inte sker innan dess, kommer han inte kunna dömas för brottet, säger hon.

Massagesalongen var en förtäckt bordell. Under polisens tre månaders långa spaningsinsats ägde över 2 500 misstänkta sexköp rum. En av de som misstänks i härvan är en man med koppling till kungafamiljen.

Följ ämnen i artikeln