Mässling på sjukhus – barn behandlas förebyggande

Erik Widmark/TT

Publicerad 2023-04-24

Ett barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats med mässling.

– Patienten är smittad utomlands, men har insjuknat efter hemkomsten, säger verksamhetschef Malin Ryd Rinder.

Sjukhuset genomför en omfattande smittspårning och ger ett 50-tal barn förebyggande behandling.

I fredags kom provsvaret som visade att ett barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats med mässling, en mycket smittsam sjukdom som ger kliande utslag över kroppen och kan leda till hjärninflammation.

– Patienten är smittad utomlands, men har insjuknat efter hemkomsten. Det finns ingen misstanke om att vi har någon spridd smitta i samhället, det är en viktig poäng. Det är inget mässlingsutbrott utan ett enstaka fall av utomlandssmitta, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på sjukhuset.

Hundratals har kontaktats

Sjukhuset inledde en omfattande smittspårning när provsvaret kommit, enligt Ryd Rinder. Omkring 400–500 personer som har befunnit sig på sjukhuset har kontaktats under helgen.

– Samtliga har kontaktats och de som befunnits ha dålig immunitet eller saknar immunitet har erbjudits behandling.

TT: Har alla återkommit?

– Det har jag inte information om, men det kan finnas enstaka personer som inte har återkopplat. Men alla följs upp.

Ett femtiotal barn får eller har fått förebyggande behandling mot mässling, antingen med vaccin eller med antikroppar beroende på hur lång tid som förflutit efter den förmodade exponeringen.

– De flesta patienter som söker akutvård är under två år, så på det sättet är det många barn som inte har hunnit vaccineras, säger Ryd Rinder.

Gott skydd mot mässling

Hon vill inte uttala sig närmare om barnets nuvarande hälsotillstånd eller vilket land som barnet har smittats i, med hänvisning till patientsekretessen, men hon konstaterar att barnet var ovaccinerat eftersom det ännu inte uppnått den ålder på 18 månader där barn i Sverige vaccineras mot mässling.

– Tittar vi generellt så har vi ett väldigt gott skydd mot mässling i vårt samhälle, vilket vi är väldigt glada för.

Malin Ryd Rinder säger vidare att hon inte bedömer att risken för ett mässlingsutbrott är stor.

– Det är viktigt att påpeka att man inte är smittsam enbart för att man har exponerats, man är inte smittsam förrän man har blivit sjuk, säger hon.

– Samtidigt är vi väldigt angelägna om att följa upp och se till att alla har adekvat information. Om man mot förmodan skulle insjukna behöver man veta hur man ska agera, och den informationen får man också, exempelvis att man inte ska sätta sig i ett väntrum eller ta bussen till sjukhuset.

Följ ämnen i artikeln