Skolornas svar om läkarutbildningarna: ”Håller hög klass”

Uppdaterad 2023-10-19 | Publicerad 2023-10-18

200 sekunder har avslöjat omfattande fusk på flera utländska medicinska läroverk i Östeuropa.

Nu svarar lärosätena på kritiken.

”Fusk är ett globalt problem och att totalt utrota det är en orealistisk förväntning”, skriver Smuidra Žermanos, prodekan för internationella studenter på den medicinska fakulteten på Riga Stradins university.

Aftonbladet har intervjuat studenter som går på fyra olika universitet i Europa.

Deras berättelser är slående lika: ett omfattande systematiskt fusk, bristfällig praktik och en utbildning som de anser inte håller kvalitet överhuvudtaget.

Vi har sökt de berörda skolorna, som förnekar att ett utbrett fusk skulle finnas.

Ingen av dem ställer upp på en intervju, utan ber om att få frågorna på mejl.

Såhär svarade de.

Lettland:

Riga Stradins university vill inte bemöta 200 sekunders frågor på telefon eller i verkligheten, utan svarar i stället på mejl.

Smuidra Žermanos, prodekan för internationella studenter på den medicinska fakulteten, säger att inga universitet kan undkomma fusk, men att de jobbar hårt för att minimera det.

Smuidra Žermanos avvisade reportrarna och bad dem återkomma i mejl.

”Varje oärlig handling är inspelad, utredd och personen ställs till svars. Vi håller inte med om att fusket är utbrett”, skriver hon.

Till skillnad från Aftonbladets källor hävdar hon att frågor på samtliga prov uppdateras från termin till termin, vilket gör att det inte går att fuska.

200 sekunder fick inte svar på frågorna som ställdes, och åkte därför till Riga för att se om vi kunde få en pratstund med Smuidra Žermanos. Hon avvisade reportrarna och bad dem att återkomma i mejl.

Litauen: Förnekar

LSMU skriver att deras utbildning håller klass med topputbildningar, både i Europa och globalt. De menar att de strävar efter en hög akademisk integritet och därför har nolltolerans mot oärlighet.

Universitetet förnekar att de skulle pågå ett omfattande fusk, och att om de kommer på någon elev med att kopiera, plagiera eller fuska då blir den avvisad från universitetet.

De framför att 10 studenter på läkarprogrammet har fått lämna universitetet de senaste sex åren på grund av akademisk oärlighet.

De hävdar också att deras praktikperioder håller hög klass.

En skola svarar inte på frågor

Aftonbladet fick via källor reda på att det var enkelt att fuska på intagningsprovet till University of Warmia and Mazury i Polen.

Vår reporter sökte in till skolan, fuskade på intagningsprovet - och kom in.

Aftonbladet har sökt skolan vid flera tillfällen, både via telefon och mejl, men inte fått något svar.

Följ ämnen i artikeln