Rysk höjdare skadad i attack – uppgifter om dödsfall

Publicerad 2022-12-22

Den ryske höjdaren Dmitrij Rogozin skadades på onsdagen i en artilleriattack i östra Ukraina.

Han har förts till sjukhus men skadorna är inte livshotande, enligt statskontrollerade medier.

Följ ämnen
Ukraina

Dmitrij Rogozin, 59, var fram till i somras chef för den ryska rymdindustrin Roscosmos och har tidigare varit både vice premiärminister och rysk Nato-ambassadör.

På onsdagskvällen skadades han i en ukrainsk artilleriattack i utkanten av Donetsk, uppger de regimtrogna ryska nyhetsbyråerna Ria och Tass.

Enligt Ria har Rogozin förts till sjukhus med skador som inte är livshotande. Han befann sig på ett hotell där han och andra militära rådgivare bott de senaste månaderna, uppger Ria.

Tass: Två dog

Enligt Telegram-kanalen Baza firade Rogozin sin födelsedag i hotellets restaurang och fick splitterskador i huvudet, bakdelarna och i ena låret. Baza uppger också att två personer dödades i attacken och att ytterligare fem skadades. Även Tass skriver att två personer dog i bombningen.

Rogozin och Putin under en resa i presidentens flygplan i september 2021.

Enligt Nexta bekräftar Rogozin för ryska medier att han skadats:

– Jag kommer att överleva. Splittret träffade en centimeter från ryggraden.

Tass citerar dessutom Rogozins assistent som uppger att attacken var ”tydligt riktad” mot hotellet och pekar ut ett fransk vapensystem.

– Experter är benägna att tro att en 155-millimeters artillerigranat av märket Caesar, utvecklad och tillverkad av det franska företaget Nexter, användes i anfallet, säger assistenten i artikeln.

Utöver Rogozin namnger ryska medier Vitalij Khotsenko, premiärminister för det ryska ockupationsstyret i Donetsk, som en av de skadade.

Beskrevs som Putins favorit

Rogozin var generaldirektör för Roscosmos sedan 2018 när han i somras byttes ut av Kreml. Har har varit en av de ivrigaste påhejarna av kriget i Ukraina och har gjort sig känd för sin hårda retorik gentemot väst.

Den oberoende ryska nyhetssajten Meduza har beskrivit Rogozin som en av Putins favoriter och uppgav i juli att han var aktuell för ett nytt jobb i de ockuperade områdena i Ukraina.

I november skrev Ria att Rogozin bildat en rådgivargrupp som kallar sig ”Tsarens vargar” och som ska ge ”militärtekniskt stöd” till styrkorna i de självutropade republikerna Donetsk och Luhansk.