Protester mot Hamas i Gaza: ”Vi är hungriga”

Publicerad 2024-02-28

Fårköttet från Saudiarabien skulle vara nödhjälp till hungriga palestinier i Rafah.

Istället såldes maten på marknaden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nu pågår protester i Gaza mot styrande Hamas.

Följ ämnen
Israel

Svår hunger råder i Gaza.

Flera hjälporganisationer har larmat om att mycket lite nödhjälp kommer in i territoriet sedan Israel förstärkte sin blockad efter Hamas attacker mot landet den 7 oktober.

Men när en hjälpleverans av fårkött från Saudiarabien kom in till flyktingstaden Rafah under tisdagen delades inte maten ut till hungriga flyktingar.

Istället såldes den på marknaden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Då utbröt en spontanprotest.

– Vi är hungriga, vi står inte ut! Folk äter djurfoder! Ni borde skämmas, måtte gud straffa er, Hamas, skrek den sjuårige pojken Abdel Rahman förtvivlat vid protesten, enligt radion.

Under onsdagen pågick protester i Gaza mot höga matpriser och brist på nödhjälp.

Allt fler sådana mindre protester har uppstått på olika platser i Gaza under det snart fem månader långa kriget.

Senast under onsdagen var det nya protester i flyktingstaden Rafah mot höga matpriser och brist på nödhjälp, enligt nyhetsbyrån AFP.

Många av demonstranterna riktar sig mot Israel och omvärlden – men en del vänder ilskan mot Hamas, som styr Gaza.

I Rafah bodde tidigare 280 000 personer – nu befinner sig majoriteten av Gazas 2,3 miljoner invånare i staden.

Israeliska Ynet rapporterar om en video som uppges vara inspelad i det största permanenta flyktinglägret Jabalia i norra Gaza för en vecka sedan. I klippet syns en upprörd man bland annat säga:

– Detta är hungriga människor, människor med sjuka barn. Brutna människor, människor som sover bland avlopp, som genomlider extremt hårda liv, som inte finner vila varken dag eller natt.

I bakgrunden hörs skottlossning.

– Hamas skjuter mot de svältande, mot människor i sina egna hem. Är det inte hemskt? Vi sökte inte detta krig. Vi söker fred, vi vill att våra barn ska få gå i skolan.

Matmarknad i Gaza. Allt fler palestinier protesterar till följd av svår hunger, och att den lilla nödhjälp som kommer in till det palestinska området säljs till dyra priser.

Att kritisera den terrorstämplade gruppen kan innebära fara. Sveriges Radio uppger att lokala journalister är rädda att stämplas som pro-israeliska förrädare om de rapporterar om protesterna. På sociala medier sprids trots det videoklipp och intervjuer.

På meddelandeappen Telegram finns kontot ”Gazas fria”, som delar information om olika protester och ofta pekar ut Hamas som ansvariga för det krig som nu Gazaborna är offer i. Även specifika Hamastoppar kritiseras.

Men demonstranterna utgör inte hela bilden av Gaza.

I december visade en opinionsmätning att stödet för Hamas är fortsatt starkt i Gaza och växande på Västbanken, där Fatah-partiet styr.

57 procent av de tillfrågade i Gaza och 82 procent av de tillfrågade på Västbanken uppgav också att de ansåg att Hamas gjorde rätt när man utförde attackerna mot Israel den 7 oktober.