Uppgifter: Svensk Nord Stream-utredning avslutas

TT

Publicerad 2024-02-06

Gassprängningen som skedde i Östersjön i september 2022 utreds av åklagare både i Sverige och i Tyskland. Arkivbild.

Den svenska brottsutredningen om sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 hösten 2022 ser ut att läggas ned inom kort, enligt uppgifter i tyska medier.

Åklagarmyndigheten meddelade tidigare under tisdagen att den ansvarige åklagaren Mats Ljungqvist siktar på att meddela ett beslut i utredningen under onsdagen.

Den svenska utredningen har bedrivits i nära samarbete med utredningen i Tyskland, och den tyska utredningen skulle inte påverkas av att utredningen i Sverige läggs ned.

Det var i slutet på september 2022 som fyra läckor upptäcktes på Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten.

Svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades. Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om attacker och två månader senare bekräftade Mats Ljungqvist att ledningarna utsatts för medvetna sprängningar.

Tyska och amerikanska medier som har granskat sabotaget har pekat ut ukrainsk militär som skyldig. Tidigt spekulerades det om att Ryssland låg bakom, men i en intervju med The New York Times i januari i fjol sade Mats Ljungqvist att han aldrig trott på den teorin.

– Tror jag att det var Ryssland som sprängde Nord Stream? Jag har aldrig trott det. Det är inte logiskt. Men precis som när det gäller mord så går det inte att utesluta någonting, sade han.

Följ ämnen i artikeln