Explosion vid flerfamiljshus – häktad man bor på adressen

Publicerad 2024-02-05

En explosion inträffade i Handen, söder om Stockholm, under natten mot måndagen.

– Det är skador på en port och flera lägenhetsfönster, säger Patrick Johansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

På adressen bor en ung man som nyligen häktades i utredningarna av ett mord och två mordförsök med koppling till Foxtrot-konflikten.

Det första av många larmsamtal kom in till räddningstjänsten klockan 03.05.

– Det har inträffat någon form av detonation utomhus vid ett flerfamiljshus. Det är skador på en port och flera lägenheter har fått fönstren utblåsta, säger Patrick Johansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med explosionen.

Undersöker kameror

Polisen hade under morgonen spärrat av i väntan på bombtekniker. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

– Vi knackar dörr och undersöker om det finns övervakningsfilm. Ingen är gripen, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Hon kunde under måndagsmorgonen inte uttala sig om polisen identifierat måltavlan för explosionen och vilka kopplingar som finns till gängkriminalitet.

– Det är inget vi kan kommentera men något vi utreder. Vi undersöker vilka som bor på adressen och vem det eventuellt kan vara riktat mot.

Häktad man bor på adressen

På adressen där sprängladdningen gick av bor en ung man som för knappt två veckor sedan anhölls av åklagare och sedan häktades i Södertörns tingsrätt.

Enligt häktningsframställan misstänks han på sannolika skäl för anstiftan till ett mord och två mordförsök under höstens våldsvåg.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om brotten som inträffade i Åkersberga respektive Jordbro i slutet av september och som kopplades till konflikten inom Foxtrot-nätverket.

Polisens tekniker i Åkersberga i september.

I Åkersberga sköts en man i 60-årsåldern efter att han först gått ut på altanen för att släcka en brand. Mannen ska enligt uppgifter till Aftonbladet inte ha varit måltavla för skjutningen.

Ett drygt dygn senare sköts två män som stod och grillade i Jordbro, söder om Stockholm. En av dem, en 23-årig kazakisk man, dog. Inte heller vid denna skjutning ska offren ha varit de egentliga måltavlorna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera män greps efter mordet när de kraschat in i ett hus med den misstänkta flyktbilen. Samma fordon fångades på en övervakningsfilm i samband med skjutningen i Åkersberga, kunde Aftonbladet rapportera veckan efter.

Tredje på fyra dagar

Sprängdådet i Handen under natten mot måndagen är det tredje i Stockholm på fyra dagar.

Natten till i fredags inträffade en mycket kraftig explosion i Sundbyberg. En man med koppling till ett kriminellt nätverk är skriven på adressen.

Ett knappt dygn senare small det utanför en frisörsalong i ett industriområde i Vällingby.

– Vi undersöker eventuella samband mellan sprängningarna men det går inte att bekräfta, säger Anna Westberg.

Följ ämnen i artikeln