Aftonbladets avslöjande om H&M:s återvinning i 7 punkter

Publicerad 2023-06-11

Varje år samlar H&M in miljontals second hand-plagg från sina kunder.

Genom att fästa air tags i tio olika plagg har Aftonbladet granskat hur hållbar insamlingen är.

Vi kan nu visa att kläder skickas tvärs över jorden, till platser där textilier dumpas och bränns okontrollerat.

Här är Aftonbladets avslöjande i korthet.

H&M lovar att kläderna ska tas om hand på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt. Ändå kommer tre av plaggen att fraktas till länder i tredje världen med stora och kända problem.

1. Trots att alla tio plaggen är hela och rena, utan fläckar eller skador, stannar inget kvar i Sverige. Alla transporteras över 100 mil på långtradare bara för den första sorteringen, vid tre anläggningar i Tyskland.

2. H&M lovar att kläderna ska tas om hand på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt. Ändå kommer tre av plaggen att fraktas till länder i tredje världen med stora och kända problem med kläddumpning och textilavfall.

3. Ett av plaggen hamnar i Benin, ett afrikanskt land som tar emot enorma mängder begagnade kläder och där en stor del av importen dumpas och bränns direkt. Importören som köpt plagget medger att det också kan ha smugglats till Nigeria. Den illegala handeln undergräver de restriktioner landet infört för att skydda sig mot second hand-kläder.

4. Ett annat plagg hamnar i staden Panipat i Indien. Även här är problemen med textilavfall stora. Dessutom är barnarbete i textilindustrin utbrett.

5. Två av plaggen fraktas till Rumänien, efter sammanlagda väg- och sjötransporter på 373 mil.

6. Två av plaggen mals ner till fibrer, trots H&M:s löfte att kläder som kan bäras igen ska återbrukas. Den ena plagget var näst intill oanvänt.

7. Sammanlagt färdas de tio plaggen ett och ett halvt varv runt jorden, med transportmedel som långtradare och fartyg. Något som leder till betydande klimatutsläpp.