Nu blir skånska flaggan officiell – trots motståndet

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
Den skånska flaggan har länge debatterats.
Foto: Gunnar Lundmark SvD Code 30102
Den skånska flaggan har länge debatterats.

En flagga likt den skånska, med gult kors på röd bakgrund, användes 1933–1945 av Vidkun Quislings nazistiska parti i Norge.

Nu blir dock den skånska flaggan till slut officiell – trots motstånd, skriver Sydsvenskan.

Tidigare har inte den skånska flaggan fått vaja tillsammans med den svenska, eftersom den förstnämnde inte har officiell status, men den ordningen har flera skånska politiker velat ändra.

Glädjebesked – för somliga

Det var i somras som Moderaterna upprördes över ett besked om att den skånska flaggan inte fick hängas upp bredvid den svenska. Anledningen var att den inte hade officiell status.

Frågan har Sverigedemokraterna varit engagerade i länge då de motionerat om att man bör få flagga både svenskt och skånskt. Även regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) tog orda i debatten när han lämnade in ett eget flaggförslag till regionfullmäktige i september.

Vänsterpartiet kritiska

Det parti som däremot inte ville göra flaggan officiell var Vänsterpartiet. Det var också det enda parti som röstade emot beslutet under tisdagens fullmäktigesammanträde. Dessutom avstod 14 ledamöter. från olika partier, att delta i omröstningen där den rödgula flaggan blev Skånes officiella symbol.

I beslutet rekommenderar man att regionstyrelsen ska ta fram ett reglemente för hur flaggning ska ske. Där uppmanas även skånska kommuner att använda flaggan.

Publicerad: