Mystisk cirkel i Östersjön

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2011-07-02

En algblomning? En mina? Ett ufo?

Ingen vet.

Men klart är att svenska skattletare hittat en gigantisk cirkel på Östersjöns botten.

Följ ämnen

Fjärden låg spegelblank tidigt på morgonen den 19 juni. Sex av de nio besättningsmännen ombord på fiskefartyget låg ännu och sov i sina kojer. Nätt och jämnt vakna satt resterande tre och stirrade på skärmen som visar vad som döljer sig på havsbotten.

Gruppen heter Ocean explorers och kallar sig skattletare. Deras affärsidé är att finkamma Östersjön på vrak som innehåller sprit som sedan kan säljas på auktion. 1997 hittade ledaren Peter Lindberg vraket Jönköping i den åländska skärgården. Ombord fanns champagne som i efterhand har sålts för miljontals kronor.

Men den här morgonen hittade de någonting helt annat.

”Någonting massivt där nere”

På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, såg de en stor cirkel, cirka 60 meter i diameter.

– Man ser mycket konstiga grejer i det här yrket, men under mina 17-18 år som professionell vrakletare har jag aldrig sett nåt sånt här. Formen, den helt runda cirkeln, gör det här unikt, säger Peter Lindberg.

Intill cirkeln finns ett 300 meter långt glidspår – som om cirkeln har färdats över havsbotten innan den har lagt sig till rätta.

– Tyskarna har varit där, ryssarna har varit där, dumpat något gigantiskt, ja, det är inte otänkbart, säger Dennis Åsberg som var med i expeditionen.

Vad skulle det ha kunnat vara?

– Jag har ingen aning. Det enda jag vet är att jag har sett någonting där nere som är massivt – sten, betong eller stål – och som är helt runt.

För tidigt att avgöra

De utesluter teorier om att det är en sjunkbomb eller mina från första världskriget – eller en symmetrisk algblomning.

– Det utesluter jag fullständigt. Det här är inte mjukt, säger Peter Lindberg.

Andréas Olsson, marinarkeolog på statens maritima museer, får se bilder på cirkeln och säger att det är för tidigt att avgöra vad den är:

– Det mest sannolika är ändå att det är en naturlig bottenformation.

Följ ämnen i artikeln