Så fixar du egna kräftor till skivan

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2011-08-05

Ladda upp för en lyckad festmåltid med egna kräftor

Fiskeboda. Vissa liknar det vid att ta upp en skalbagge från marken och tugga i sig.

Andra går glatt igenom varje millimeter i jakt på köttet.

Kräftpremiären närmar sig och Aftonbladet var med när fångsten håvades in i sörmländska Fiskeboda.

– Detta är kultur, det är en trevlig grej helt enkelt, lite som midsommarafton,

säger Kaj Sandström, vaktmästare och kräftfiskeansvarig vid Fiskeboda.

Han har lagt i 20 burar längs Hjälmarens strandkant. Knappt ett dygn senare är det dags att vittja burarna. Resultatet blir 4,65 kilo stora och ståtliga kräftor.

– Det är bra fångst i år, i onsdags drog vi upp 27 kilo, fast då hade vi lagt i 100 burar, säger Kaj Sandström.

Håller på traditionen

Traditionellt äger kräftpremiären rum andra torsdagen i augusti. Det finns inte längre någon lag på att man inte får fiska före premiären, men många håller fortfarande på det gamla datumet.

För att det över huvud taget ska vara lönt att sätta tänderna i djuren bör de ha växt till sig, och det har de vanligtvis inte gjort förrän i början av augusti.

– Vi mäter kräftorna med en sticka, de som är mindre än 10 centimeter kastar vi tillbaka i vattnet, säger Kaj Sandström.

Reservlager

Fiskeboda i Sörmland är ett av flera ställen som arrangerar kräftfiske. Här kan man bo i stuga och få hjälp att lägga ut burarna, sedan är det bara att greppa årorna och håva in fångsten.

Om man önskar kan man köpa kräftorna, blir det glest i buren finns det ett reservlager uppe i restaurangen.

– Vanligtvis lägger vi ut burarna kvällen innan, sedan plockar vi upp dem dagen efter. Det finns mycket skrönor hit och dit om när de ska tas upp. Förr ansåg man att kräftorna lättare kunde fly när dagsljuset kom. Men dagens burar är så pass bra att det är svårt för dem att ta sig ut.

”Västerbottenpaj till”

– Men det är lugnare på vattnet tidigt på morgonen, många tycker det är mysigt att gå upp tidigt och ge sig ut då, säger Kaj Sandström.

Hur avnjuter man kräftor bäst på bordet?

– Jag vill gärna ha en kall öl till. Lite bröd och västerbottenpaj är också gott, säger Kaj Sandström.

Andra traditionella tillbehör på en lyckad kräftskiva är lustiga hattar, en upphängd måne, snaps och dryckesvisor – och naturligtvis vackert väder.