Här säljs barnens rester som matlådor till föräldrarna

Publicerad 2015-11-05

”Kokerskan tycker inte om att slänga mat”

Kokerskans initiativ med att sälja överbliven mat som matlådor hyllas.

På Dalby Hage förskola utanför Uppsala kan barnens föräldrar köpa med sig en matlåda för 25 kronor – gjord av överbliven mat.

– Det är jättebra för oss småbarnsföräldrar, säger mamman Erika Stenberg.

25 kronor för en portion överbliven chili con carne, fiskgryta eller gulaschsoppa med skinkmuffins. Det är några av rätterna som föräldrarna till barnen på Dalby Hages förskola utanför Uppsala erbjuds.

– Det är på kokerskans initiativ, hon tycker inte om att slänga mat. Hon tog upp det på ett av våra föräldramöten för att se om det fanns något intresse. Det fanns det, säger Erika Stenberg som har barn på förskolan, till Aftonbladet.

Hyllat initiativ

Efter att Erika lagt upp en bild på en matlåda i en stor Facebookgrupp har kokerskans initiativ gillats av över 5 000 personer, på bara några få timmar.

Erbjudandet till föräldrar att kunna köpa med sig matlåda är relativt nytt – men redan väldigt uppskattat.

Kokerskan paketerar och fryser in maten som blir kvar efter att barnen blivit serverade. Sedan får hungriga föräldrar välja vad de vill ha.

– Det är jättebra för oss småbarnsföräldrar som vill ha matlåda. För ofta kanske det inte blir några rester över hemma när man ätit middag.

Pengarna går till förskolan

Sophia Johansson är ordförande för föräldrakooperativet. Hon säger att pengarna från försäljningen av matlådorna går tillbaka till förskolan.

– Tanken är att vi ska köpa mat för pengarna och bli ännu vassare på ekologiskt och närodlat.

Reaktionerna från föräldrarna har varit väldigt positiva.

– Det är jättepopulärt. Man får god, hemlagad mat och gynnar samtidigt både miljön och förskolan.

Följ ämnen i artikeln