First lady först

Alla presidenternas fruar – så har de tagit över politiken

Osynliga och passiva.

Presidentfruarna har haft sin givna roll.

Numera stjäl de rampljuset.

Alltfler presidentfruar är ovilliga att spela rollen av våp som passivt står vid makens sida med enda uppgift att säkerställa bilden av den lyckliga familjen.

Nutidens första dam vill själv ha makt. Vara med och påverka. Skaffa sig en egen politisk plattform. På egna villkor.

Frankrikes första dam Cecilia Sarkozy visade direkt att hon inte nöjer sig med att vara lallande nickedocka.

Kraftfull markering

Hon lär inte ens ha röstat på sin man i valet i maj.

Först skydde hon offentligheten. Hennes totala frånvaro från valrörelsen var i sig en kraftfull markering.

När Nicolas Sarkozy väl flyttade in i Elyséepalatset i Paris såg hon till att få en central roll. Hon har ett arbetsrum intill presidentens. Hon fick ett eget statligt kreditkort för sina utgifter.

När tillfälle gavs tvekade hon inte att ge sig in i hetluften.

EU hade i månader försökt få loss de bulgariska sjuksköterskor som suttit i libysk fängelse med en dödsdom hängande över sig trots att de var uppenbart oskyldiga till anklagelserna att ha smittat barn med hiv. När upploppet närmade sig klev Cecilia Sarkozy på ett plan till Tripoli för ett personligt möte med Libyens diktator Muammar Khadaffi. Två gånger. Andra gången med maken i släptåg.

Franska tidningen Le Monde publicerade en skämtteckning där Khadaffi hälsar på presidenten och säger:

– Jag vet. Det är du som är Cecilias man.

Inget bihang

Vips släpptes sjuksköterskorna. I media blev det fru Sarkozy som heroiskt räddade bulgariskorna från döden.

Cecilia Sarkozy ratar ofta rollen som bihang. Även om det är paret Bush som står för middagsinbjudan. Under ett USA-besök nyligen hänvisade Cecilia till sjukdom men insiders hävdar att hon helt enkelt inte hade lust.

Turkiets första dam Hayrunissa Gül har intagit scenen mer ofrivilligt men vägrar huka i mediastormen.

Hennes slöja har överskuggat allt annat i turkisk politik de senaste månaderna. Den har blivit en symbol för dem som till varje pris vill hålla religionen borta från turkisk politik.

Hon uppges vara mycket besvärad över bråket men vägrar att kasta slöjan. I stället har hon vänt sig till en internationellt känd designer för att göra slöjorna mer moderiktiga.

Argentinas Cristina Kirchner gör som Hillary Clinton, första damen som var långt före sin tid när hon aktivt la sig i hur maken Bill skötte Vita huset.

Stärker makten

I oktober ställer Cristina Kirchner upp som presidentkandidat sedan maken Nestor frivilligt avstått från att kandidera för en andra period. Många argentinare menar att hon redan i praktiken sköter jobbet.

Hon är med på alla makens utlandsresor och ofta den som sköter snacket.

Märkligast med fruarnas revolt är att de inte genomför den mot männens vilja. Tvärtom verkar dagens presidenter inse att en framåt fru stärker deras makt snarare än att hota den.

Den passivt leende modellen är definitivt ute.