Sexualbrottsling kan bli adoptivförälder

Publicerad 2013-11-29

Mannen godkänns trots 90 brott

Han är dömd för sexuella övergrepp på en femårig flicka och misstänkt för våldtäkt på ett annat barn.

Trots det får mannen godkänt av Helsingborgs socialnämnd att adoptera.

– Jag känner en stor vanmakt. Detta är ett brott mot socialtjänstlagen och föräldrabalken, säger Carina Sällberg, den enda ledamoten som röstade nej.

Den 60-åriga mannen från Helsingborg är dömd för 90 brott och blev villkorligt frigiven i april i år. Han har förgripit sig sexuellt på en femårig flicka och har misstänkts för våldtäkt mot ett annat barn. Dessutom visar en utredning från 2007 att mannen riskerar att återfalla i sexualbrott och att sannolika offer var underåriga flickor. Det visar ett avslöjande som Helsingborgs Dagblad gjort.

Ändå valde en i princip enhällig socialnämnd att förra torsdagen godkänna honom som adoptivförälder till sin 10-åriga funktionshindrade styvson. Pojkens mamma, som nu är avliden, ska ha godkänt adoptionen innan sin död.

– Att han var dömd för sexualbrott kunde vi alla se men utredaren valde att bagatellisera detta och försökte trolla bort det, säger Carina Sällberg (FP), ledamot i socialnämnden i Helsingborg.

Ser inte allvarligt på sexualbrott

Hon menar att mannen fick stort utrymme i utredningen att plädera för att han var oskyldig och att nämnden generellt sett inte ser särskilt allvarligt på sexualbrott.

– Det är fruktansvärt att sexuella övergrepp inte ses som ett hinder när föräldraförmågan bedöms, säger hon.

Carina Sällberg var den enda av tio ledamöter som röstade nej till att godkänna mannen som adoptivförälder och är nu djupt kritisk till den nämnd som hon själv arbetar för.

– Det är första gången som jag ser detta i ett adoptionsärende men inom vårdnadsärenden är det inte ovanligt att misstänkta och dömda sexualbrottslingar och förordnas vårdnad och umgänge, säger hon.

Hon anser att nämndens syn på sexualbrott mot barn är skrämmande och har lämnat in en fyra sidor lång reservation mot beslutet som fokuserar på de allvarliga bristerna i adoptionsutredningen.

– Utredningens allvarligaste brister är att den saknar riskbedömning och barnperspektiv, att den helt sätter rättssäkerheten ur spel, säger hon.

Carina Sällberg kommer nu att anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, samt kräva en laglighetsprövning hos Förvaltningsdomstolen i Malmö för att se om beslutet är taget på rätt sätt.

– Att socialtjänsten anser att de som begått sexuella brott mot barn ska få nya chanser är helt vansinnigt och jag känner en stor vanmakt i detta ärende, säger hon.

Svåraste adoptionsärendet

Maria Ward (S), vice ordförande i Socialnämnden i Helsingborg, var en av de ledamöter som röstade för att bevilja mannen adoption. Hon hänvisar till sekretessen och vill inte kommentera det enskilda ärendet. Samtidigt säger hon att nämnden var väl medvetna om att mannen var dömd för sexualbrott när de gjorde sin votering.

– Det här är ett av de svåraste ärenden som varit uppe under hela mandatperioden, säger hon.

Hon anser att socialnämndens beslut alltid är beroende av att utredningarna bakom varje adoptionsärende och att det i detta ärende är utredningen som brister. 

– Jag utgår ifrån att underlaget som kommer till nämnden är så väl genombearbetat att jag kan ta beslut, säger hon. 

Undermålig utredning

Hon får medhåll av Dinah Åbinger, socialdirektör i Helsingborg, som även hon anser att utredningen är undermålig. Enligt henne borde ärendet ha återremitterats till familjerätten redan innan det nådde socialnämnden. Dinah Åbinger satt själv med när beslutet om att låta den 60-åriga mannen adoptera togs men gjorde enligt Carina Sällberg då ingenting för att stoppa beslutet.

– Dinah Åbinger sa inte ett ord under mötet. Nu anför hon mina argument från mötet och det först efter att Helsingborgs Dagblad, uppmärksammat ärendet, säger Carina Sällberg.

– Men gynnar detta i slutändan barnet är det givetvis bra.

Även Dina Åbinger väljer nu att anmäla socialtjänsten till IVO men menar att detta inte är på grund av den mediala uppmärksamhet som fallet fått.

– Jag tittade på det redan i går och kom till slutsatsen att vi behöver utreda detta vidare, säger hon.

Samtidigt anser hon inte att beslutet behöver vara felaktigt.

– Att vi granskas betyder inte att nämnden fattat fel beslut, säger hon.