Krim har utropat sig självständigt

Publicerad 2014-03-17

Krim har utropat självständighet från Ukraina.

Parlamentet ansöker nu om att ansluta sig till Ryssland, rapporterar AFP.

Samtidigt har Ukrainas parlament beslutat om att mobilisera militären.

Delar av Krims befolkning firar valresultatet på Lenintorget i Simferopol

Dagen efter söndagens folkomröstning, där officiella mätresultat visar att 96,77 procent av Krimborna röstade för att Krim ska tillhöra Ryssland, utropade Krim självständighet från Ukraina. Beslutet fattades enhälligt och på grundval av valresultatet. Krims parlament har ansökt om att ansluta till Ryssland, rapporterar AFP.

En delegation från parlamentet kommer att flyga till Ryssland i eftermiddag, skriver den ukrainska nyhetsbyrån Unian.

Byter till Moskvatid

Krim förklarar att all ukrainsk egendom på halvön "nationaliseras" och vädjar till FN att beslutet ska erkännas.  Halvön kommer att byta till Moskvatid den 30 mars, enligt ett beslut från Krims parlament, rapporterar Interfax. I dag är tidsskillnaden mellan Simferopol och Moskva två timmar.

Talmannen för Krims parlament säger att ukrainska militärförband i regionen kommer att upplösas. Personalen kommer dock att kunna vara kvar på Krimhalvön, rapporterar Interfax.

Krims parlament kommer att införa den ryska rubeln som andra officiell valuta vid sidan av den ukrainska hryvnian, uppger parlamentet enligt AFP. Krim ska övergå till att handla med den ryska valutan rubel redan i början april, säger Krims förste vice premiärminister. Löner, pensioner och bidrag ska betalas ut i rubel.

Invånarna på Krimhalvön ska dessutom få ryska pass genom en förenklad process, enligt vice premiärminister Rustam Temirgalijev enligt Interfax.

– Om Krim blir en del av Ryssland, så ska varje invånare på Krim kunna lämna in en ansökan hos polisen. Därefter ska de snabbt få pass, körkort och andra dokument genom den förenklade processen, säger han.

Ukraina mobiliserar militärt

Det ryska parlamentet kommer att godkänna resultatet av Krims folkomröstning på tisdag. President Vladimir Putin kommer då att tala inför parlamentet, rapporterar Itar-Tass.

I princip inga länder förutom Ryssland godkände söndagens folkomröstning på Krim. Interimregeringen i Kiev har sedan folkomröstningen kungjordes sagt att man inte kommer godkänna valresultatet.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov säger i ett första uttalande att folkomröstningen är en "stor fars", skriver AFP.

USA och EU säger att folkomröstningen är illegal och har hotat med sanktioner mot Ryssland. Den största delen av de krimtatarer som bor på halvön har bojkottat den.

Ukrainas parlament har godkänt presidentens begäran om en partiell militär mobilisering. 40 000 reservister kallas in. 20 000 av dem ska stärka armén och resten ska till de nybildade nationalgardet, rapporterar Reuters.

Hotar med sanktioner

I dag samlas EU:s utrikesministrer i Bryssel för att diskutera möjliga sanktioner mot Ryssland. Europa bör sända "starkast möjliga" signaler till Ryssland när man fattar beslut om sanktioner mot landet, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton inför mötet.

Ashton upprepade en uppmaning till Ryssland att träffa de ukrainska ledarna och påbörja en dialog. Hon betonade att Ukraina och resten av Europa vill ha goda relationer med Ryssland, enligt AFP.