Jorden tyngre än vi tidigare trott

Publicerad 2014-01-04

GPS-satelliter kan hjälpa oss att lösa fysiska gåtor

En analys av GPS-satelliters omloppsbanor visar att jorden kan vara tyngre än vad vi tidigare trott.

En ljusgård av mörk materia kan ligga bakom, skriver New Scientist

Mörk materia tros utgöra cirka 80 procent av universums materia, men det är också allt vi vet om den. Men nu säger sig Ben Harris vid University of Texas ha ett nytt svar på jordens tyngd. Enligt honom ska det finnas en skiva av mörk materia runt ekvatorn som är 191 kilometer tjock och 70 000 kilometer bred. Om detta stämmer skulle jorden vara 0,0005 och 0.0008 procent större än värdet för jordens massa, som fastställts av Internationella astronomiska unionen.

GPS-satelliter avslöjar egenskaper

Mörk materia avslöjar sig bland annat via sin tyngdkraft, men ingen vet exakt vad materian egentligen är. Ben Harris funderade över om mörk materia kunde påverka satelliter.

Eftersom satelliter kretsar runt jorden, är deras plats i rymden bestämd av jordens gravitationskraft. Genom att använda data och plats för dessa satelliter, har professor Harris kunnat uppskatta hur stark denna kraft är, vilket i sin tur ger en indikation på hur tung jorden är.

– Den bra saken med GPS-satelliter är att vi vet deras omloppsbanor mycket mycket bra, säger han till New Scientist.

Från data som han samlat in från satelliter i GLONASS , GPS- och Galileo-grupper i nio månader har han beräknat jordens massa.

Harris har ännu inte redogjort för störningar i satelliternas banor på grund av relativitetsteorin och gravitationskraften från solen och månen. Men om Harris förklaring är riktig, kan satelliter avslöja egenskaperna av mörk materia, som till exempel om dess partiklar interagerar med varandra.

ANNONS