Skatterna – hetaste ämnet i valdebatten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-31

Största skiljelinjen i svensk politik just nu

Höjd skatt eller sänkt skatt.

Där går just nu den största skiljelinjen i svensk politik.

– Skillnaderna blir tydligast när det kommer till jobb- och skattepolitiken, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Någonstans i mitten av den två timmar långa partiledardebatten i SVT:s Agenda plockade statsministern fram ett nummer av tidningen Dagens Industri.

”Sverige - bäst i klassen”, löd budskapet på förstasidan.

Fredrik Reinfeldt menade att den rödgröna oppositionen ägnade sig åt svartmålning i sin beskrivning av regeringens politik. Trots en djup finanskris har Sverige faktiskt klarat sig bättre än många andra länder och här väntar inga skattehöjningar eller neddragningar, sa Reinfeldt.

De rödgröna menade å sin sida att regeringen, med eller utan finanskris, förvandlat överskott till underskott genom att sänka skatten för lånade pengar. Något som inte lett till fler - utan till färre jobb.

Skatter kommer att dominera

Efter två debatter och två dueller mellan Sveriges båda regeringsalternativ står det klart att frågan om höjda eller sänkta skatter kommer att dominera tiden fram till valet.

– Vi är tydliga med vad vi vill göra när det gäller att öka drivkrafterna. Vi vill fortsätta lätta på beskattningen på vanligt folks arbete och underlätta anställningsbarheten, sa Fredrik Reinfeldt efter debatten.

– Mot det står en inriktning om mer skatt på vanligt folk som arbetar och en kraftig ökning av bidragen i a-kassesystemen.

Oppositionsledaren Mona Sahlins verklighetsbild ser inte oväntat annorlunda ut:

– Vi skulle aldrig fortsätta sänka skatterna på lånade pengar, framförallt till dem som har de största inkomsterna. Ingen forskare har kunnat visa att det ger fler jobb att sänka skatten för dem med de största inkomsterna. Däremot har väldigt många blivit otrygga. För regeringen har betalat detta bland annat genom att sänka a-kassan och sjukförsäkringarna, sa Sahlin när debatten var över.

Det här vet vi än så länge:

Behåller regeringen makten efter valet i höst väntar ytterligare skattesänkningar i någon form. Fredrik Reinfeldt har talat om pensionärerna som en prioriterad grupp, men utesluter inte heller ytterligare sänkt skatt för de som jobbar.

Vinner de rödgröna valet är läget mer osäkert. Vad vi vet är att skatten kommer att höjas, åtminstone för de som tjänar mest. Däremot är de rödgröna överens om att sänka skatten för landets pensionärer vid ett regeringsskifte.

Mer besked i frågan väntas först i slutet av april då regeringen har presenterat sin vårproposition och oppositionen sin första gemensamma skuggbudget. Men fram till dess kommer debatten fortsätta.

– Jag tror det är bra för väljarna att få en inriktning och det får man även om inte alla budgetarna är klara, sa Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i kväll.