Flygplatser i södra Sverige har stängt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-19

Nytt askmoln har kommit in över Sverige

Vulkanutbrottet på Island har gått in i en ny fas som innebär att vulkanen inte längre sprider lika mycket aska.

Samtidigt har ett nytt askmoln dragit in över Sverige som blockerar flera flygplatser.

För närvarande är allt svenskt luftrum norr om en linje från Strömstad till Nyköping öppet. Allt luftrum söder om det stängde klockan 20.

Det innebär att trafiken till och från Landvetter, Visby, Ronneby och Ängelholm/Helsingborgs flygplats har stoppats.

Överflygningar på hög höjd kommer dock att vara möjliga.

– Det är vad som gäller tills i morgon bitti. Vi får nya kartor klockan åtta i morgon som vi ska analysera, sade Björn Stenberg på Luftfartsverket strax före klockan 22 på måndagskvällen.

Det betyder att Arlanda kommer att kunna hålla öppet i natt och i morgon bitti.

Vulkanen i ny fas

Luftfartsverket säger att vulkanen har gått in i en ny fas där den inte släpper ut lika mycket aska längre, utan mer lava. Det betyder mindre problem för flygtrafiken.

– Det är oerhört bra för oss att askan övergått till lava för luftrummets skull så att det går att flyga, säger Jan Lindqvist, kommunikationschef på Swedavia som har ansvaret för flygplatserna i Sverige.

Enligt brittiska Met Offices prognoser kommer det inte längre någon ny aska som är farlig för flygtrafiken från vulkanen. Det förvånar seismologen Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet vid Uppsala universitet.

– De arbetar som att vulkanen har stängt av, eftersom askan inte längre når så högt upp i luften. Men det kommer fortfarande aska från vulkanen som kan blåsa upp på högre höjder, säger han.

Enligt Met Offices beräkningar når det askmoln som fortfarande kan ställa till det för flygplanen sydvästra Sverige sent i kväll. Det rör sig sedan sakta norrut under natten.

Europa öppnar himlen

På måndagskvällen satt EU:s transportministrar i ett möte (videokonferens). De beslutade då att lätta på flygrestriktionerna.

Luftrummet över Europa ska delas in i tre zoner efter hur farlig askan bedöms vara. I en zon tillåts ingen flygtrafik. I en annan där det fortfarande finns små mängder aska tillåts viss trafik. I den tredje zonen bedöms det inte föreligga någon fara och där finns inga restriktioner.

Det innebär att fler flygplan än tidigare tillåts flyga, med start i morgon bitti.

Den europeiska luftfartsmyndigheten Eurocontrol säger att flygtrafiken förväntas fungera som vanligt igen från torsdag.

Miljoner drabbade

Totalt beräknas flygstoppet ha drabbat 6,8 miljoner passagerare hittills.

Ekonomen Jacques Cailloux på Royal Bank of Scotland (RBS) säger till BBC att Europa förlorar drygt 3,6 miljarder kronor varje dag bara av att människor inte kommer till jobbet.

EU-kommissionen meddelade vid lunchtid att EU är redo att ge finansiellt stöd till flygbolagen som drabbats. Enbart SAS har förlorat 29 miljoner euro sedan de första inställda flygningarna i torsdags.

Katla ännu lugn

Ett utbrott från vulkanen under Eyjafjallajökull har historiskt följts av ett utbrott även från den fruktade grannvulkanen Katla. Flera seismologer har varnat för att Katla vaknat till liv strax efter vulkanen vid Eyjafjallajökull de senaste tre gångerna den har haft utbrott. Men ännu håller sig Katla lugn.

– Man brukar få en förvarning åtminstone en månad i förväg. Vi har inga livstecken än så länge, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet.

Läget på svenska flygplatser just nu

Så här var läget vid 21-tiden på måndagen:

Arlanda har öppet tills vidare. Detsamma gäller Bromma och de flygplatser som ligger norr om dessa.

Luftrummet vid Landvetter i Göteborg, Visby Airport, Ronneby Airport och Ängelholm Helsingborg Airport stängde klockan 20.

Enligt norska meteorologer är ett nytt askmoln på väg in över Norge och Sverige. Samtidigt visar de senaste kartorna från det brittiska institutet att askan är på väg att avta under dagen, och ökar igen under natten, för att sedan försvinna.

Observera att situationen snabbt kan förändras. Ta därför kontakt med ditt flygbolag eller resebyrå för aktuell information.