Eleverna: IG till tidigare betyg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-19

Regeringen vill införa dem redan i sjätte klass

VILL HA ORDNINGSBETYG ISTÄLLET Olle Wilhelmsson, 12, Elinor Bäckelin, 12, Jesper Marcus, 13, och Lina Hjulström, 12, är alla sjätteklassare och vill inte få betyg redan nu. ”Många håller på med sporter, det kommer att bli stenhårt”, säger Elinor. ”Det kanske blir för stor press”, säger Olle. Däremot tycker de allihop att ordningsbetyg behövs.

Regeringen vill införa betyg för sjätteklassare från hösten 2012.

Eleverna i klass 6A på Gubbängsskolan är skeptiska.

– Det är bättre med ordningsbetyg i sexan, så kan man börja med riktiga betyg i sjuan, säger Olle Wilhelmsson, 12.

De fyra borgerliga partierna är överens om att betyg, som i dag ges från åttonde klass, ska ges redan från höstterminen i sjätte klass.

– Många föräldrar upplever att informationen man får via utvecklingssamtal inte är tillräckligt distinkt. De har rätt till en tydlig information om hur det går för deras barn, sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) när han presenterade regeringsförslaget i går.

Själv hade han gärna sett att förslaget gått ännu längre, med betyg från fjärde klass. Dessutom vill han införa ordningsbetyg från fjärde eller sjätte klass.

– Vi har rätt stora ordningsproblem i svenska skolan. Det är väl naturligt att om man börjar med betyg i en viss årskurs, då ska man också ha ordningsbetyg samtidigt, sa Björklund.

”För stor press”

Men elever i klass 6A på Gubbängsskolan i Enskede är tveksamma till att få betyg från sjätte klass.

– Många håller på med sporter. Det kommer att bli stenhårt om man har betyg redan från sexan, säger Elinor Bäckelin, 12.

– Det kanske blir för stor press, säger Olle Wilhelmsson, 12.

Däremot ville de gärna ha ordningsbetyg i sexan och vanliga betyg i sjuan. Det skulle minska pratet och sms-andet på lektionerna.

– Det är bra med ordningsbetyg, då måste man sköta sig på alla lektioner, oavsett lärare, säger Jesper Marcus, 13.

Inte överens

– Om man börjar sköta sig i sexan är det lättare att få betyg i sjuan, säger Elinor Bäckelin.

Yvonne Åkerman, lärare, tycker det är bra med betyg tidigare.

Oppositionen är inte överens. S vill ha betyg från sexan, MP och V i nian. På frågan om regeringens förslag rivs upp vid en rödgrön valseger säger Marie Granlund (S):

– Det återstår att diskutera när man för första gången ska få betyg.