”Vissa flyttar alltid fram gränserna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-08

Psykologen om bastudöden och extrema situationer

Att sitta kvar i en bastu trots att döden närmar sig är extremt.

Men enligt experten finns det flera förklaringar till att man utsätter sig för smärtsamma situationer.

– Det finns både sociala och medicinska faktorer. Det märker vi som jobbar med extremidrottare, säger Johan Plate.

Johan Plate, psykolog.

När Timo Kaukonen och Vladimir Ladysjenskij suttit sex minuter i 110 grader avbröt arrangörerna VM i bastubad.

Men Kaukonen vägrade lämna bastun. Han klamrade sig fast vid bänken och fick bäras ut. När han kom ut lossnade huden och han vårdas nu på sjukhus medan hans medtävlande miste livet.

Johan Plate är idrottspsykologisk rådgivare och har arbetat mycket med extremsportare av olika slag. Han förklarar att det finns två huvudfaktorer som avgör hur långt en människa kan pressa sig själv.

Driver sig till gränsen

En av anledningarna är att vissa människor helt enkelt har den biologiska förmågan, och behovet av, att driva sig själva till gränsen.

– Vissa människor har en överproduktion av ett enzym som heter monoaminoxidas. Det gör att man tappar gränser och hela tiden flyttar fram positionerna.

Människor med en överproduktion av enzymet har förmågan att ignorera kroppens varningssignaler på ett livsfarligt sätt.

– De kallas för "sensation seekers" och får en kick av detta. Det är vanligt bland extremidrottare. Påfallande ofta flyttar den här gruppen fram gränserna så långt att man stryker med.

Blir beroende av kicken

Johan Plate jämför med idrottare som bygger upp sin mjölksyretålighet. Med undantag för att "sensation seekers" ofta blir beroende av det extrema på samma sätt som en missbrukare.

– Belöningssystemen i hjärnan är oerhört starka. Det tar sig uttryck i att man ska inte bara klättra upp för Mount everest, man ska cykla både dit och hem. Det blir mer och mer skruvat hela tiden.

Men i fallet med bastudöden tror Johan Plate att det också kan finnas sociala faktorer bakom tragedin.

– Eftersom det är en finne och en ryss så finns det olika sociala pressfaktorer. Ryssar och finnar har varit rivaler i allt och båda folken har rykte om sig att vara stentuffa.

Livsviktiga signaler

Hade det varit tävlanden från två andra länder är Plate inte säker på att hetsen hade gått så långt.

– En beteendemässig förklaring är att man måste leva upp till sin egen myt. Hade det suttit en kille från Hawaii och en kille från Fijiöarna i bastun är det inte säkert att de hade låtit det gå så långt.

Att öva sig i att ignorera de fysiska och psykiska varningssignalerna kan vara livsfarligt menar Plate.

– Viljan kan försätta berg. Men där finns det också en risk att det tippar över och man går för långt. I det här fallet med dödlig utgång. De här signalerna kommer ju för att du ska sluta.