Svenskar ska hjälpa Saudiarabien med vapenfabrik

Publicerad 2012-03-06

Ett topphemligt svenskt företag ska hjälpa Saudi­arabien att bygga en ­vapenfabrik.

Företaget har nära kopplingar till försvarets forskningsinstitut, FOI.

– Vi såg ingen annan väg ut ur det här, säger den tidigare FOI-med­arbetaren Dick Sträng.

Saudiarabiska special­styrkor kan få svenskt ­vapenstöd.

Svenska regeringen tecknade redan 2005 ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. ”Operation Siloom” innebar att svensk expertis från FOI skulle ­bistå Saudiarabien i byggandet av en fabrik för renovering av anti-tankvapen. Det avslöjar Ekot i dag.

Bristande rättigheter

Projektet var känsligt med tanke på Saudi­arabiens bristande mänskliga rättigheter. För att sköta de saudiska kontakterna registrerades i början av 2009 det privata bolaget Swedish Security Technology and Innovation, SSTI.

Firmatecknare var Dick Sträng, tidigare internationell samordnare på FOI och nära medarbetare till generaldirektören Jan-Olof Lind. På så sätt kunde samarbetet med regimen fortsätta – men utan direkt inblandning av en svensk myndighet.

– Vi såg ingen annan väg ut ur det här, säger Dick Sträng, som i dag lämnat FOI.

Planerna på vapenfabriken i öknen finns kvar. Ett nytt militärt samarbets­avtal tecknades 2010.

När Ekot konfronterar Jan-Olof Lind förnekar han att SSTI existerar.

Reinfeldt snål med kommentarer

När Aftonbladet frågar statsminister Fredrik Reinfeldt, på en pressträff om Moderaternas framtidssatsning, varför en svensk myndighet ska kunna bygga en vapenfabrik i Saudiarabien svarar han:

– Vi har ett samarbetsavtal med Saudiarabien sedan 2005 och det möjliggör handel och ett utbyte med Saudi fast inom gällande regler och lagar.

– Underläggande myndighet som följer detta förutsätter jag till annat sägs också efterlever de lagar och regler som finns.

När Reinfeldt fick frågor om hur informerad han varit på förhand var han sparsam med kommentarer och hänvisade till att utrikesaffärer ofta omgärdas av sekretess.