Tjänade en halv miljard på en natt

Publicerad 2011-11-13

15 600 KVADRATMETER I fjol ombildade Skandia Bünsowska huset till bostadsrätter som bolaget sålde för 795 miljoner kronor.

Skandia Liv ska ge sina pensionsparare ”högsta möjliga avkastning”.

Det går så där – men några av Sveriges högsta bankdirektörer har blivit desto större vinnare på Skandias verksamhet.

Som hyresgäster på Strandvägen i Stockholm blev de, över en natt, en halv miljard kronor rikare.

Nordeas förre styrelseordförande Hans Dalborg har gjort ett privat mångmiljonklipp på en bostad han fått från banken.

Det avslöjade Aftonbladet och E24 i går. Den aktuella adressen, i det så kallade Bünsowska huset på Östermalm i Stockholm, ägdes fram till juni förra året av Skandias dotterbolag Diligentia.

Lyxrenoverade

Det var här som de sparkade Skandia-cheferna Lars-Eric Petersson, Ola Ramstedt och Ulf Spång försökte mörka lyxrenoveringar – en del av den stora Skandia-härvan. Men i fjol ombildades huset till bostadsrätter. Skandia Livs fastighetsbolag Diligentia sålde då hela huset på 15 600 kvadratmeter för 795 miljoner kronor till hyresgästernas bostadsrättsförening.

Klipp på 15 miljoner

Enligt Aftonbladets/E24s beräkningar kan enbart Nordeas tidigare vd Hans Dalborg ha gjort ett klipp på uppemot 15 miljoner kronor på sin tidigare tjänstebostad, som nu ombildats till bostadsrätt. Totalt bör hyresgästerna i huset ha tjänat minst en halv miljard kronor på ombildningen. Diligentias vd Anders Kupsu vill inte kommentera det.

Men om man jämför köpeskillingen och antalet kvadratmeter med dagens marknadsvärde har ni slumpat bort hundratals miljoner kronor av pensionsspararnas pengar?

– Jag har inga kommentarer till det, säger Anders Kupsu.