9-årige Ahmed utvisas efter 8 år i Sverige

Publicerad 2016-04-11

Ahmed Yasser Hassan har bott i Sverige i 8 år. Han älskar fotboll och tränar i IFK Karlshamn.

Nu ska den 9-årige pojken utvisas till Egypten. Trots att han inte har någon anknytning dit, inte kan arabiska och mår psykiskt dåligt.

– Jag har mardrömmar varje natt. Jag drömmer att jag är i Egypten och att någon dödar min pappa, säger Ahmed.

9-årige Ahmed Yasser Hassans stora dröm är att spela i det svenska fotbollslandslaget. Han älskar fotboll och tränar med IFK Karlshamn. Ahmed var ett år när han kom till Sverige med sina föräldrar.

Nu har Migrationsdomstolen beslutat att familjen ska utvisas till Egypten, vilket SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta.

”Har min bästa vän här”

Utvisningen är ett dråpslag för Ahmed och hans småsyskon. De är uppväxta i Sverige, har skaffat sig vänner och vet inget om Egypten.

– Det känns som ett slag mot kroppen. Jag har min bästa vän här. Vi har känt varandra sedan vi var ett år gamla. Vi gick på dagis ihop. Nu spelar vi fotboll varje dag, säger Ahmed.

Yasser Hassan, Ahmeds pappa, arbetade som advokat i Egypten. Han var politiskt aktiv och stödde ett kristet oppositionsparti. Det ledde till att han blev förföljd och trakasserad. 2008 flydde han med sin fru till Sverige. Han bävar för vad som kommer att hända när de utvisas.

– Jag har en fängelsedom hängande över mig på tio år. För att jag stödde en kristen politiker. Det är stor risk att jag fängslas och sedan dödas av Muslimska brödraskapet, säger Yasser Hassan.

Aldrig varit i Egypten

I åtta år har Migrationsverkets hanterat familjens ärende. Först pappans asylansökan och sedan mammans och barnens. Under tiden i Sverige har familjen fått tre barn till – 2, 5 och 7 år gamla – som alla har etablerat sig i Sverige. Mamma Dalia Mohammed är oerhört orolig över vad som ska hända med barnen i Egypten. Tre av dem har aldrig varit i landet. Vilket, enligt Dalia, innebär att de är papperslösa och inte får tillgång till sjukvård och skola.

– Jag fattar inte att vi ska utvisas nu efter åtta år. Det hade varit bättre skett snabbare – innan jag fick fler barn. Mina barn är rotade här, säger Dalia Mohammed.

Även om Ahmed inte vill till Egypten håller han med sin mamma.

– Varför lät de oss vara här i åtta år? Vi kunde ha åkt härifrån för länge sedan. Det hade varit bättre. Då hade jag inte blivit så bra kompis med min bästa vän. Jag är så ledsen. Sverige är mitt land. Jag vill ingen annanstans, säger han.

Mår psykiskt dåligt

Ahmed mår psykiskt dåligt av att leva under utvisningshot och han utreds inom barn- och ungdomspsykiatrin. I ett läkarutlåtande konstaterar hans läkare att pojken befinner sig i en akut traumatisk händelse. Han är deprimerad och har haft flera panikattacker. Läkaren skriver också att Ahmed har uttryckt suicida tankar och en utvisning skulle ge pojken ett livslångt posttraumatisk stressyndrom.

– Detta kommer skada Ahmeds psykosociala utveckling väldigt allvarligt. Det strider mot barnkonventionen, säger, Moraleh Mizani, familjens rättsliga ombud.

Hon är besviken över hur Migrationsdomstolen tolkar lagen. Under 2014 kom ett förtydligande i asylrätten om att barn som har växt upp i Sverige ska ha större rättigheter att stanna. Men det blev ett slag i luften, menar hon.

– I praktiken fungerar det inte så som lagstiftaren har bestämt. Och Ahmeds fall är ett praktexempel på detta. Det är ett brott mot barnkonventionen, säger Moraleh Mizani.

En god vän till familjen har hjälpt dem att överklaga utvisningsbeslutet.

– En advokat har skickat in en ansökan om verkställighetshinder. Jag hoppas verkligen att det hjälper. Det skulle vara förödande för barnen att utvisas, säger Adnan Asaad.

”Inget hinder”

Ulrika Geijer, chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Malmö, vill inte uttala sig i det enskilda fallet. Hon säger att när det gäller små barn så väger generellt anknytningen till föräldrarna tyngre än anknytningen till ett land. Från skolåldern och uppåt kan man börja beakta ett barns anknytning till boendeort.

Om ett barn mår psykiskt dåligt och utreds av BUP. Kan det stoppa en utvisning?

– Om det är en ohälsa och man anser att det är särskilt ömmande omständigheter – så som att barnet inte kan få adekvat vård i hemlandet, säger Ulrika Geijer.

Är det okej att utvisa ett barn nioårsåldern som uttrycker självmordstankar?

– Det är inget hinder. Det är inget verkställighetshinder för att utvisa ett barn.

Följ ämnen i artikeln