Familjen tillverkade polisdocka – fick ned hastigheten

Publicerad 2016-09-20

Familjen Axelsson i Hälsingfors fick nog av fortkörare och bestämde sig för att ta saken i egna händer, skriver Västerbottens-Kuriren. Med hjälp av en munktröja och mjukisbyxor fick de ihop en polisdocka.

– Folk har ju respekt för poliser, säger Jimmy Axelsson till Aftonbladet.

Familjen Axelsson i Hälsingfors vid Lycksele flygplats bor nära en väg där flera bilister har svårt att hålla hastighetsbegränsningen som är 50 kilometer i timmen.

– Det är ingen som håller 50, varken personbilar eller långtradare. De kör fruktansvärt fort förbi, säger Jimmy Axelsson.

För cirka tre veckor sedan fick familjen nog och bestämde sig för att ta saken i egna händer. Jimmy kom på att de kunde ställa ut något vid vägkanten som skulle väcka bilisterna uppmärksamhet.

– Då tänkte jag att vi ska göra en polis, folk har ju respekt för dem.

”Bilarna bromsade in”

Sagt och gjort. Med hjälp av en gammal huvtröja och mjukisbyxor fick Jimmy och hans sexåriga son Theo ihop en polisdocka. När de satte ut den tog Jimmy kontakt med Christer Normark, som är lokalområdeschef i södra Lappland, som gav sitt godkännande. Och den gav effekt, enligt Jimmy.

– Bilarna bromsade in när de såg den, säger han och fortsätter:

–  Men en söndag när vi vaknade var den borta. Antingen har någon retat sig på den, eller så tyckte någon att den var för snygg.

”En vacker dag blir någon påkörd”

Familjen har därför gjort två nya dockor, en har de som reserv. Denna gång har de bytt taktik. De sätter bara upp dockan ibland.

– Annars lär bilisterna sig att något står där och gasar på ändå.

Även om de har fått vissa att sänka hastigheten så efterfrågar Jimmy och hans sambo Caroline en annan lösning mot fortkörarna. Till exempel bättre polisnärvaro, farthinder eller fartkamera. De är rädda för att något kommer att hända deras barn – eller andra i området.

– Det är hur mycket barn som helst som bor här. En vacker dag kommer någon bli påkörd om inget händer, säger Caroline Oskarsson.

Följ ämnen i artikeln