De belönas med stjärnor i Guide Michelin

Publicerad 2015-02-26

Guide Michelin har släppt vilka svenska restauranger som belönas med stjärnor.

Nytt för i år är bland annat att Malmö få sina första stjärnrestauranger – och att Stockholm får sin tredje tvåstjärniga restaurang.

Många restauranger slåss om att lyckas knipa åt sig en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin för 2015. Klockan 09.00 på torsdagsförmiddagen släpptes restaurangguiden och det stod klart att Malmö får sina första stjärnrestauranger – Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers belönades alla med en stjärna var.

Stockholm dominerar

I Stockholm finns det redan flera stjärnkrogar men den restaurang som verkligen stod för en skräll var Oaxen Krog, som bara ett år efter införandet tilldelades sin andra stjärna.

Kvar på toppen i Stockholm är även restaurangerna Frantzén och Mathias Dahlgren-Matsalen, som båda fick ha kvar sina två stjärnor sedan tidigare.

I Göteborg lyckades restaurangerna Bhoga Koka och SK Mat & Människor knipa åt sig varsin stjärna för första gången.

Kritik mot guiden

Visita, branschorganisation för hotell och restauranger, tycker det är kul att totalt sju svenska restauranger tilldelas nya stjärnor – men riktar samtidigt kritik mot guiden.

– Vi önskar att guiden hade uppmärksammat fler restauranger runt om i landet och inte bara de som ligger i anslutning till storstäderna. Det känns tråkigt, för det finns verkligen flera bra restauranger som hade förtjänat ett besök, säger Sara Sundquist på Visita.