”Räcker med ett par bloss”

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-10-31

FAGERSTA. En 22-årig man har dött efter att ha rökt spice.

Han kan vara drogens första offer i Sverige.

– Man måste ha respekt för spice. Det är farligare än man tror, säger 22-åringens bror.

Det räcker med ett par bloss för att överdosera.

Ambulansen larmades till en lägenhet i centrala Fagersta på onsdagen. Men 22-åringens liv gick inte att rädda. Polisen misstänker att dödsorsaken är spice – den syntetiska drogen som skickat dussintals till akuten de senaste månaderna.

– Han kände folk som hållit på med spice, som svimmat av och blivit medvetslösa. Han visste vad det innebar, säger mannens äldre bror.

Han säger att det inte är säkert att spice ligger bakom dödsfallet, hans bror använde annat också, men han vill ändå varna för drogen.

– Man måste ha respekt för spice. Det är farligare än man tror. Det kommer starkare varianter hela tiden. Jag känner mig arg och förbannad, men det var väntat, säger storebrodern.

”Trodde att jag skulle dö”

Spice finns över hela landet. I Fagersta, Gävle, Västerås och på Gotland har flera varit nära att dö efter att ha rökt den livsfarliga drogen.

– I dag räcker det med ett par bloss för att överdosera. Det är därför jag inte förstår varför folk inte ryggar tillbaka. Jag vet flera stycken som åkt ambulans senaste tiden efter att ha rökt spice här i Fagersta, säger Ronja Berggren som Aftonbladet träffar i centrum.

Hon har själv använt drogen flera gånger men gör det inte längre.

– Jag fick panikångestkänslor. Vissa gånger trodde jag att jag skulle dö. Det var gift, säger hon.

Ronja Berggren skaffade spice när hon inte kunde få tag på cannabis. Dessutom var det mycket billigare.

– Det syns inte på urinprover heller, och dom vill man inte torska på, säger hon.

Värst var avtändningarna.

– Jag spydde som fan, hade hjärtklappningar och kallsvettningar.

Folkhälsomyndigheten utreder nu om ett 20-tal spicesorter kan klassas som hälsofarligt. Då kan de förbjudas.

Men det är inte tillräckligt, säger de som jobbar nära missbrukarna.

”Stort mörkertal”

I Fagerstas kommunhus sitter Marianne Ångström, socialsekreterare, och Agneta Lennartsson, myndighetschef på individ- och familjeomsorgen. De jobbar varje dag med följderna av drogen.

– Nästan alla vi kommer i kontakt med i missbruksvården har prövat eller är regelbundna användare. Men det här är en drog som förekommer även bland folk med socialt väletablerade liv. De är från tio-tolv år ända upp till äldre människor, säger Agneta Lennartsson.

De tycker det är sorgligt att Fagersta kan ha drabbats av det första dödsfallet efter spiceanvändning. Men de tror inte att det är det sista.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Många som använder kommer vi inte i kontakt med. Och det kan räcka att man tar en gång så är det kört, säger Marianne Ångström.

Nu väntar en rättsmedicinsk undersökning av den döda 22-åringens kropp.

Kan ge hjärtstillestånd

En påse med drogen.

En rusframkallande produkt som hör till ­kategorin missbruks­produkter.

Spice säljs i portionspåsar avsedda att användas genom rökning eller som te.

Det typiska inne­hållet är en blandning av torkade örter som sprayats med syntetiskt framställda cannabinoider. Sammansättningen av örter varierar.

Genom ett svenskt ­regeringsbeslut i juli 2009 är sju cannabin­oider som förekommer i spice klassade som ­illegala narkotiska ­substanser.

Biverkningar på ­spice kan vara muntorrhet, ångest och paranoia. Allvarliga biverkningar är svimningar, hjärtstillestånd och psykos.

Källa: National­encyklopedin, Wikipedia

Följ ämnen i artikeln