Rekordgammal skräcködla hittad

Publicerad 2012-12-07

Nyasasaurus parringtoni ska enligt uppgift vara nära besläktad med silesaurus.

Paleontologer har hittat spår efter vad de tror är den äldsta kända dinosaurien - Nyasasaurus parringtoni.

Efter en expedition i Afrika hittades fossil efter det uråldriga djuret.

– Det är ett viktigt fynd som fyller i en lucka, säger Lars Werdelin, paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Skräcködlan, som levde 10-15 miljoner år innan den dinosaurie som experter tidigare trott var den äldsta, gick på två ben. Den hade en kraftig svans, var 2-3 meter lång och vägde mellan 20 och 60 kilo, uppger BBC.

Dateras till Triasperioden

Fyndet tyder på att dinosaurier har levt under en betydligt längre tid än vad man tidigare trott. Miljontals år förflöt mellan de första dinosaurierna och de stora reptilernas glansdagar.

– Det var framförallt under jura- och kritaperioden, alltså för mellan 200 och 65 miljoner år sedan som dinosaurierna dominerade världen, säger Lars Werdelin.

Det nya fyndet dateras till mellersta triasperioden, som är ytterligare 10–15 miljoner år äldre.

Viktigt fynd

– Man har tidigare förutsatt att det funnits dinosaurier som är äldre än de som hittats och nu verkar det som att vi fått en bekräftelse på det. Sådana här fynd är jätteviktiga inom paleontologin, säger Lars Werdelin.

Fossil efter det uråldriga djuret hittades vid Malawisjön i Tanzania i Afrika.

I expeditionen deltog forskare från universitetet i Seattle, Berkleyuniversitetet i Kalifornien och Naturhistoriska museet i London.