Fixa din egen soffa för sköna höstdagar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-08

En gullig men stadig trädgårdssoffa som tål att stå ute.

Och det bästa är att den kan byggas på bara en dag om du har bra verktyg. 

Den här trädgårdssoffan kan byggas på flera sätt. Antingen görs sitsen av vanliga planhyvlade läkt som rundas av med sandpapper. Eller så görs den av tralläkt som redan har rundande kanter.

Den senare lösningen är dyrare, men kräver i gengäld mindre efterarbete.

Om du har egen elhyvel, eller en bra slipmaskin, kan du till och med använda råsågad bärläkt, ströläkt eller lockläkt (billig läkt som används vid takläggning och väggbeklädnad, 23?x?36 mm, 25?x?25 mm respektive 20?x?45 mm) och slippa riktigt billigt undan. I så fall kostar soffan inte mer än 150 kronor, bortsett från utgiften för färg. 

Välj läkt efter smak

Modellen kan också varieras om man använder smäckrare läkt och reglar och/eller mindre djup på sitsen. Läkten kan till exempel vara kvadratiska i tvärsnittet, typ 25?x?25 mm eller till och med 21?x?21 mm. Soffan får i så fall ett nättare utseende. 

Vi valde dock att göra den ganska stadig och använde tralläkt för att slippa extrajobb med slipning och putsning.

En sak som påverkar utseendet mycket är dock tvärsnittskonturen av den svängda sitsen – se upp så att inte fördjupningen i mitten blir överdriven, det förstör designen.

För enkelhets skull har vi en mall på nästa uppslag som du kan använda dig av. 

Snabbt gjort

Sitsen går blixtsnabbt att tillverka. Den enda detaljen som är lite komplicerad är benen med sin korskonstruktion. Den kräver att du gör urtag, men har du en elektrisk cirkelsåg så går även det momentet snabbt. Färgen är naturligtvis en smaksak. Vissa föredrar att inte måla alls, soffan grånar då naturligt efter en, två säsonger. Annars är engelskt rött, som på bilden, en ganska fin nyans.

Följ ämnen i artikeln