Zelenskyj sparkar säkerhetschef och riksåklagare

Publicerad 2022-07-17

Volodymyr Zelenskyj har sparkat Ukrainas säkerhetschef Ivan Bakanov. Även riksåklagaren Iryna Venediktova har fått gå.

Över 60 ukrainska tjänstemän misstänks dessutom för högförräderi.

”I dag har 651 brottmål registrerats angående högförräderi”, skriver han på Telegram.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sparkat säkerhetschefen Ivan Bakanov och riksåklagaren Iryna Venediktova, skriver de på regeringens hemsida.

”Jag tog ett beslut om att avsätta riksåklagaren och chefen för Ukrainas säkerhetstjänst”, skriver Zelenskyj på Telegram.

Oleksij Simonenka tar över som riksåklagare. Det är inte känt vem som tar över som chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Enligt Euromaidan fick Bakanov sparken enligt artikel 47 i disciplinärstadgan för Ukrainas väpnade styrkor, som säger: ”Underlåtenhet (otillbörligt utförande) av officiella uppgifter, vilket resulterade i mänskliga offer eller andra allvarliga konsekvenser eller skapade ett hot om sådana konsekvenser.”

Tjänstemän anklagas för högförräderi

I samband med detta anklagas även flera tjänstemän för högförräderi.

”Från och med i dag har 651 brottmål registrerats angående högförräderi och samarbetsaktiviteter för anställda vid åklagarmyndigheter, förundersökningsorgan och andra brottsbekämpande myndigheter”, fortsätter han.

I 198 av fallen har berörda personer delgivits misstanke.

”I synnerhet stannade mer än 60 anställda vid åklagarmyndigheten och SBU kvar i det ockuperade territoriet och arbetar mot vår stat”, skriver han.

Den stora mängden brott mot statens nationella säkerhet och de kopplingar som har registrerats mellan anställda vid säkerhetsstyrkorna i Ukraina och specialtjänsterna i Ryssland skapar mycket allvarligt frågor till de berörda ledarna, menar presidenten.

”Var och en av dessa frågor kommer att få ett korrekt svar”, skriver han avslutningsvis.

Riksåklagare Iryna Venediktova till höger i bild.

LÄS VIDARE

Ukraina: 13 000 000 människor på flykt undan kriget

Följ ämnen i artikeln