Ny president ska väljas nästa vecka i Sri Lanka

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-07-11

Demonstranter har tagit över Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksas officiella residens.

Sri Lankas parlament kommer att välja en ny president den 20 juli.

Den nuvarande presidenten Gotabaya Rajapaksa, som flytt sitt residens i huvudstaden Colombo, väntas avgå på onsdag.

Sri Lanka befinner sig i ett politiskt vakuum sedan presidentens residens, ett av hans kontor och premiärministerns officiella bostad, i helgen stormats av personer som kräver att de två ska avgå.

Under måndagen fortsatte tusentals människor att ockupera residenset och andra offentliga byggnader som de tagit över under helgen, och de hotar att stanna kvar där tills presidenten avgår.

Enligt premiärminister Ranil Wickremesinghe avser presidenten att avgå på onsdag för att det ska bli en ”fredlig övergång”. En vecka senare kommer landets parlament att välja en ny president, skriver Reuters på sin hemsida.

Rajapaksa anklagas av demonstranterna för att bland annat ha vanskött landets ekonomi och orsakat krisen i landet.

Från presidentkansliet finns det inga uppgifter om var Rajapaksa befinner sig, men enligt en högt uppsatt försvarskälla är han i närheten av en flygplats med många internationella flygningar. Det har väckt spekulationer om att han planerar att fly utomlands.

I det ockuperade presidentresidenset ska 17,85 miljoner rupier i nya sedlar, motsvarande cirka 520 000 svenska kronor, ha hittats av demonstranter som lämnat pengarna till polisen.

– Kontanterna togs över av polisen och kommer att läggas fram i rätten i dag, säger en talesperson för polisen.

Även en portfölj med dokument ska ha lämnats kvar.