Chelseas pojkvän kan gå ut i krig: Får inte lämna landet

Publicerad 2022-03-15

Fem dagar innan Chelsea och Petro skulle fira två år tillsammans bröt kriget ut.

Nu är pojkvännen kvar i Ukraina och kan bli tvungen att gå ut i strid.

– Varje dag måste jag säga till honom att jag älskar honom, det kan ju vara den sista, säger hon.

Följ ämnen
Ukraina
 Chelsea och Petro skulle fira två år tillsammans när kriget bröt ut.

För fem veckor sedan var svenska Chelsea Unger, 24, i Kiev. Där levde hon och pojkvännen Petro ett liv som så många andra unga kärlekspar. De var tillsammans, gick ut på barer och njöt av stadslivet i den ukrainska huvudstaden.

Nu har kriget splittrat dem.

– Utåt försöker jag leva, men inåt känns det ungefär som de här dementorerna i Harry Potter som suger ut ens själ, säger Chelsea.

När Putin inledde invasionen den 24 februari hade hon åkt från Kiev, men pojkvännen var kvar. Han får inte lämna landet, eftersom alla män mellan 18 och 60 år ska vara redo att gå ut i krig.

– Han får inte lämna, men han vill inte det heller. Han vill stanna där och kämpa för sitt land och sin familj.

Paret brukade ofta gå ut på barer tillsammans i Kiev.

Låg i sängen och grät

De pratar med varandra varje dag. Petro har tagit sig till sin hemstad Lviv i västra Ukraina som länge varit fredat från attacker. Men för några dagar senare kom det närmre när bomber föll i närheten av staden.

Petro har inte kallats in till militären ännu och jobbar just nu med att stötta och leverera skyddsutrustning till de som strider. I första hand rekryteras alla med militär erfarenhet och träning.

– Men jag kan bli inkallad längre fram, säger Petro i ett ljudmeddelande.

Chelsea kan bara vänta och hoppas att allt går bra.

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket för jag blir bara galen och rädd. Varje dag måste jag säga till honom att jag älskar honom eftersom det kan vara den sista.

Under krigets första fyra dagar låg hon bara i sin säng och följde nyheterna och grät. Sedan började hon ta sig ur sängen. För att klara av att ta sig i genom dagarna trots oron har hon börjat begränsa vilken information och vilka nyheter hon läser.

– Jag försöker träffa vänner och tänka på annat som gör mig glad. Det hjälper ju ingen om jag bara ligger i min säng och gråter, säger hon.

Petro får inte lov att lämna Ukraina – men det vill han inte heller.

”Vill bara ha frihet”

Kiev har utsatts för flera bombingar av den ryska militären den senaste veckan och oron för vänner som är kvar i staden är stor. När Chelsea någon dag åker tillbaka kommer staden inte att vara sig lik.

– Även om det skulle ta slut redan under mars så kommer Kiev vara sönderbombat, säger Chelsea och fortsätter:

– Kiev var en väldigt vacker stad och imponerande med alla sina kyrkor och broar med mycket utsikt över vattnet från dess små öar. Och människorna är drivna och pratar mycket om frihet.

Chelsea och Petro träffades och blev kära i varandra när de båda studerade på universitet i Köpenhamn. Kriget kom bara några dagar innan de skulle fira två år tillsammans. Det som nu sker känns helt overkligt tycker hon. Och att den frihet som många av oss tar för givet inte längre är självklar.

– Ukrainarna kämpar verkligen och vill bara ha frihet. Det är väldigt inspirerande för mig. Friheten är en gåva och vi andra borde se det mer.