WHO råder till tredje dos för riskgrupper

TT-Reuters

Publicerad 2021-12-09

56-årige Andrzej Wiazecki i Warszawa lägger in sitt vaccinbevis i en mapp efter att ha fått tredje dosen häromdagen.

Riskgrupper bör få en extra vaccindos. Det rådet kommer nu från Världshälsoorganisationen WHO:s expertpanel Sage.

Samtidigt är den ojämna tillgången på vaccin i världen ett problem enligt organisationen.

Det kommer alltmer rön kring att vaccinens skydd avtar med tiden, och detta märks redan bland i synnerhet äldre – som ju var först ut med att få vaccin – säger Sage:s ordförande Alejandro Cravioto på en presskonferens i Genève.

WHO:s råd innebär en tredje dos för tvådos-vaccin och en andra dos för singeldos-vaccinen.

Ett antal länder, däribland Sverige, har redan inlett vaccineringar med fler doser för äldre och även andra grupper. Inte minst har oron för omikronvarianten ökat kraven på att snabbt ge en tredje dos.

Farlig ojämlikhet

Efter ett utvärderingsmöte på tisdagen sa Sage:s ordförande Alejandro Cravioto att vaccinskyddet avtar med tiden – framförallt hos den äldre befolkningen.

WHO har tidigare tryckt på vikten att först och främst vaccinera så många som möjligt med en första dos.

Men tillgången till vaccindoser är ojämt fördelad över världen. Afrika är den mest missgynnade världsdelen, enligt WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghrebeyesus.

På en presskonferens säger Cyril Ramaphosa, president i Sydafrika – som nu handskas med stigande spridning av varianten omikron – att vaccinojämlikhet är farligt, men möjligt att undvika.

Kort utgångsdatum

Många av vaccindoserna som når afrikanska länder är donerade från rika länder genom vaccinsamarbetet Covax. De ser ett ”enormt problem” med att vaccindoserna har kort utgångsdatum och inte hinner användas.

Reuters rapporterade förra veckan att en miljon vaccindoser uppskattas ha passerat utgångsdatum i Nigeria förra månaden, och inte kunnat användas.

Kate O'Brien som är vaccinchef på WHO sa på en presskonferens på torsdagen att andelen vaccindoser som slängs i länder som får donationer via Covax är lägre än de är i höginkomstländer.