Zelenskyj besöker Sverige

Publicerad 2023-08-19

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i Sverige tillsammans med sin fru Olena.

Under en pressträff på Harpsund lyftes bland annat produktionen av stridsfordon 90, men även önskan om Jas Gripen plan till Ukraina.

– En sådan stolthet borde man kunna dela med sig av, säger president Zelenskyj.

På inbjudan av statsminister Ulf Kristersson besöker Ukrainas president Zelenskyj Sverige för första gången under lördagen.

På agendan för mötet står partnerskap, försvarssamarbete, EU-integration och gemensam euroatlantisk säkerhet, enligt presidenten.

Besöket började på Harpsund där Zelenskyj mötte den svenska regeringen för överläggningar. Under dagen ska han även träffa talmannen, överbefälhavaren och partiledarna, innan resan fortsätter till Stenhammars slott. Där ska han träffa kungen och drottningen.

”Ni står inte ensamma”

På eftermiddagen höll statsministern och president Zelenskyj en presskonferens på Harpsund. Där meddelade de både ledarna att de signerat ett nytt samarbetsavtal gällande stridsfordon 90, som Sverige tidigare skickat till Ukraina.

– Inte bara våra flaggor har samma färg, relationen mellan våra länderna går tillbaka hundratals år, och våra band blir starkare år för år, säger Ulf Kristersson.

Kristersson beskrev även det ukrainska folket med ordet bestämdhet, och säger att de inte står ensamma .

– Ni är inte ensamma i striden, våra diskussioner idag har fokuserat på hur Sverige, Europa och länder över hela världen kan stötta er på bästa sätt, säger Kristersson.

På pressträffen tackade Zelenskyj det svenska folket och regeringen. Ett speciellt tack gick ut till de som hjälpt de ukrainska medborgare som flytt till Sverige.

– De behövde ert stöd och er hjälp, säger presidenten.

Zelenskyj framhåller även att de fortsatt stödjer Sveriges Natoansökan.

– Det är även något vi tagit upp i våra samtal med president Erdogan, säger presidenten.

En önskan om Jas Gripen

Inför mötet meddelade Zelenskyj att ”kraftfulla stridsfordon 90” skulle diskuteras under dagen.

På presskonferensen, meddelade han att de ukrainska soldaterna hyllar fordonet och att landet nu vill börja producera egna.

– Våra soldater hyllar verkligen stridsfordon 90, säger Zelenskyj och fortsätter:

– Vi vill nu kunna producera stridsfordon 90, vi kommer göra allt vi kan för att det första stridsfordon 90 producerat i Ukraina levereras så fort som möjligt.

Stridsfordon 90 var inte det enda fordon som diskuteras under dagen. Enligt presidenten hade även han och Kristersson pratat om det svenska stridsflygplanet Jas Gripen.

Något Zelenskyj beskrev som en nationell stolthet för Sverige på presskonferensen.

– En sådan stolthet borde man kunna dela med sig av, säger Zelenskyj.

Olena Zelenska i mitten med Birgitta Ed till höger.

Träffade statsministerns fru i Solna

Presidentens fru, Olena Zelenska, besökte Aleris rehab station i Solna samtidigt som presidenten var på Harpsund.

I Solna mötte hon statsministerns fru, Birgitta Ed, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Sofia Palmquist, vd på Aleris.