Paasikivi om Avdijivka: ”En prick på ukrainska kartan”

Uppdaterad 2024-02-18 | Publicerad 2024-02-17

Ryssland har tagit sönderbombade staden Avdijivka, som ukrainska trupper lämnat i brist på ammunition.

Men överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror inte att reträtten är tecken på ett ryskt genombrott.

– Ryssland gör allt för att presentera en bild som inte är sann, säger Paasikivi.

I fyra månader har numerärt underlägsna ukrainska trupper försökt skydda staden. Men under natten till lördag meddelade ÖB Oleksandr Syrskyj militärens reträtt från hårt bombade Avdijivka.

”Baserat på den operativa situationen runt Avdijivka, för att undvika inringning och bevara liv och hälsa för soldater, bestämde jag mig för att dra tillbaka våra enheter från staden för att försvara mer gynnsamma frontlinjer”, skriver han på Facebook.

”Militärernas liv är det viktigaste”, fortsätter han.

Under lördagskvällen uppgav Ryssland att man intagit staden. Videor på sociala medier visar soldater vifta med ryska flaggan över en av koksverkets byggnader i staden.

Putin hyllade armén och kallade erövringen en ”viktig seger”, enligt ryska statliga medier.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

”Kom i rätt tid”

I staden, som bara ligger kilometer från ockuperade Donetsk i östra Ukraina, bodde över 30 000 i staden innan krigsutbrottet. Drygt två år senare uppskattas knappt 1 000 vara kvar.

Anledningen att ukrainska militären drog därifrån sägs bland annat vara bristen på ammunition. Det handlar främst om artilleriammunition, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Reträtten kom i rätt tid. Skillnaden mellan de två arméerna är att man backar för att man bryr sig om människoliv i ukrainska armén.

– Det är såklart ett bakslag för Ukraina och en seger för Ryssland. Men på det stora hela är det sannolikt inte en en öppning för ett ryskt genombrott, säger Paasikivi.

Kan hända igen

Paasikivi likställer förlusten av Avdijivka vid Bachmut. En lokal seger för Ryssland som går att använda i propagandamaskineriet.

– Ryssland gör allt för att presentera en bild som inte är sann. Att det går jättebra för Ryssland och dåligt för Ukraina, när sanningen är att det inte går bra för någon av dem.

Reträtten betyder inte att att ukrainska armén på något sätt är bruten. Det område som nu tagits över är cirka 85 kvadratkilometer, enligt Paasikivi, ”en prick” på den ukrainska kartan.

Han ser det som osannolikt att Ryssland kan fortsätta och erövra resten av Donetskregionen. Men med det fortsatt blockerade stödet från USA gör det svårt för Ukraina att avancera.

Ukraina har lämnat den belägrade staden Avdijivka efter flera års hårda strider.

”Priset för tveksamhet”

Vita husets talesperson Adrienne Watson gick under lördagskvällen ut och menade att reträtten från Avdijivka är ”priset för kongressens tveksamhet”.

– Utan det amerikanska stödet blir det besvärligt. Det gör att man inte kan bygga upp sina egna förråd för att gå på offensiven. På kort sikt kan det som hände i Avdijivka därför hända igen, säger han.

Under en säkerhetskonferens i München påtalade president Volodymir Zelenskyj att förlusten av Advijika är på grund av att USA:s republikanska senatorer stoppat stödet.

– Problemet nu är att bristen på beslut från kongressen innebär att inflödet från USA gått ned och det har direkt påverkan vid fronten i Ukraina, säger Zelenskyj.

Medan det amerikanska stödet ligger på is har Zelenskyj på senaste tiden tecknat säkerhetsavtal med Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Det sammantagna europeiska stödet har större ekonomiskt värde än det amerikanska, men det som behövs, enligt Paasikivi, är militärt stöd i form av materiel.

– De europeiska lagren och produktionen är inte tillräckliga för att förse Ukraina snabbt nog. Det kan amerikanerna göra.

Ingen strategisk omläggning

Förutom stödet är det viktigt att se till att de västliga sanktionerna fungerar, menar han.

– Att se till att de biter på de företag i väst som uppenbart exporterar vidare till Ryssland, säger Joakim Paasikivi.

Reträtten från Avdijivka innebär ingen strategisk omläggning för Ukraina, enligt honom. I väntan på möjlighet till offensiv fortsätter man att slå mot viktiga ekonomiska och industriella mål.

– Ukraina kommer att fortsätta slå mot den ryska flottan i Svarta havet, så att spannmålsexporten kan fungera.

– Utöver det riktar man in sig på ekonomiskt viktiga mål, som oljeinstallationer från ryska Sotji till Finska viken, säger Paasikivi.