Polen: Helikoptrar från Belarus har kränkt luftrummet

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Belarusiska helikoptrar har kränkt polskt luftrum, enligt polska regeringen.

Nu förstärker man gränsen med attackhelikoptrar och soldater.

Nato har informerats om händelsen.

Följ ämnen
Nato

Händelsen ska ha inträffat på tisdagsmorgonen. Polska regeringen uppgav inledningsvis att de belarusiska helikoptrarna inte korsat gränsen.

Men efter att ha tagit del av bildmaterial från platsen gjorde man ett nytt uttalande:

”Kränkningen skedde i Białowieża-området på mycket låg höjd, vilket gjorde det svårt att upptäcka dem med radarsystemet”, skriver regeringen i ett uttalande.

Nato informerat

Nato har informerats om kränkningen.

”Efter att befälhavarna och tjänstemännen presenterat slutsatser från analysen av situationen konstaterades att det i dag, den 1 augusti 2023, skedde en kränkning av det polska luftrummet av två belarusiska helikoptrar som tränade nära gränsen”.

Försvarsminister Mariusz Błaszczak bekräftar nu att man förstärker med fler soldater och stridshelikoptrar vid den belarusiska gränsen.

Kallar upp diplomat

Belarus diplomat har kallats upp till polska UD.

”Republiken Polens utrikesministerium utfärdade en bestämd protest och uppmanade den belarusiska sidan att omedelbart och i detalj förklara händelsen", skriver departementet i ett uttalande.

Belarus förnekar att helikoptrarna kränkt polskt luftrum. På Telegram skriver man att anklagelserna är ”långsökta och görs för att den polska militären och det politiska ledarskapet ska kunna rättfärdiga den militära upprustningen vid gränsen mot Belarus”, skriver TT.

Pentagons talesperson general Pat Ryder gav ett uttalande om situationen sent på tisdagskvällen:

– Vi tar Natos säkerhet på allvar och arbetar för att se till att varje kvadratcentimeter av Nato förblir säkert, säger han på en pressträff.

En belarusisk helikopter vid en militärövning i februari.

Följ ämnen i artikeln