”Alla kommer att skratta åt oss om hundra år”

Möt Aftonbladets nya kolumnist Nicklas Hermansson

Publicerad 2023-06-26

Nicklas Hermansson är ny kolumnist i Aftonbladet.

Hallå där, Nicklas Hermansson, framtidsspanare, som i dag gör debut som kolumnist i Aftonbladet.

Nicklas kommer att skriva kolumner, podda och göra tv om framtidsfrågor, digitalisering och AI, för att kunna ge Aftonbladets läsare och lyssnare den absolut bästa förståelsen för den omvälvande samhällsutvecklingen.

Vem är du?

– Jag kallas Framtidsmannen och har en klocka på mitt skrivbord som i procent visar hur länge jag har kvar att leva. För att maximera tiden på jorden testar jag allt minst en gång och utsätter mig själv för experiment – som att endast äta frukt under tre veckor, skriva en bok på en månad, bära samma outfit i tre år och som just nu: träna 1 000 dagar på raken – för att se var gränsen för en tvåbarnspappa från Timrå går. Utöver det föreläser jag om framtiden och ligger bakom nyhetsbrevet NomoFomo Insights som utsågs till en av Sveriges främsta tidskrifter i höstas.

Vad kommer du skriva och prata om?

– Kollisionen mellan teknik och kultur. Man vs Machine. Artificiell intelligens och metaversum. Jag är besatt av att få veta hur världen kommer att se ut i framtiden och hur man får superkrafterna som krävs för att överleva AI-revolutionen. Därför synar jag varje vecka 2 500 nyheter och rapporter för att identifiera trender, fenomen och innovationer som kan leda till framtida paradigmskiften. Alltså nya idéer som till slut blir en accepterad standard. Som att vara ihop med en robot.

Vad vet du om framtiden egentligen?

– Att världen bara kommer att bli konstigare och konstigare innan den blir bättre för alla. Vi får inte glömma bort att vi bara har sett början på en ny verklighet. Av mänsklighetens 500 generationer är vi den första som har fått uppleva internet och artificiell intelligens. Det är en hyperstark cocktail som inte är helt enkel att hantera för en nybörjare. Och eftersom allt man gör första gången brukar bli ganska tokigt så jag gissar att alla kommer att skratta åt oss om hundra år, precis som vi skrattar åt dem som sa att läsk var nyttigt och dömde ut bilen i början på 1900-talet.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får Apples nya mixed reality-headset i julklapp. Och eftersom jag ska spendera sommaren i Norrland hoppas jag att de israeliska forskarna som har uppfunnit ett nytt supermyggmedel som funkar till 99% lyckas få ut produkten i butik tidigare än väntat. 

 

Här kan du läsa Nicklas första kolumn!