Studie: Hypokondriker dör oftare i förtid

Publicerad 2024-01-13

Överdriven hälsoångest kan leda till ett kortare liv.

Enligt en svensk studie löper hypokondriker större risk än andra att bli sjuka och dö i förtid.

– Vården är dålig på att upptäcka de här personerna, säger psykologen David Mataix-Cols.

Det handlar om människor med en väldigt stark oro för att bli eller vara sjuka och som inte kan släppa känslan av att de har en eller flera allvarliga sjukdomar. Ofta upptar tankar på kroppen och oron för olika sjukdomar stora delar av den vakna tiden.

– Livet kan vara ett helvete för dem. Många sitter timmar och söker på nätet efter olika symtom och letar på kroppen efter bevis på att de är sjuka. Det påverkar livet väldigt negativt, säger David Mataix-Cols, som är psykolog och professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Arkivbild.

En paradox

Spontant skulle man kanske tro att den som har tät kontakt med vården för att kolla upp olika sjukdomar skulle vara friskare än andra. Men när David Mataix-Cols och hans forskarkollegor gick igenom stora mängder av data upptäckte de paradoxen. Personer som har diagnostiserats med en överdriven hälsoångest, eller hypokondri, tenderar att dö tidigare än personer utan diagnosen.

I studien, som publicerats i Jama Psychiatry, ingick data från medicinska register för 4 100 personer med diagnostiserad hypokondri. Dessa jämfördes med data från 41 000 personer utan diagnosen med motsvarande ålder, kön och bostadsort.

Mer alkohol och droger

Resultaten visar att personer med hypokondri hade 70 procents högre risk att dö i förtid. Risken för självmord var fyra gånger högre bland personer med hypokondri. Även risken att dö i förtid av naturliga orsaker som hjärt-kärlsjukdom och lungsjukdom var högre hos dem med hypokondri.

Personer med hypokondri använder också mer alkohol och droger än andra.

– Kanske används det som självmedicinering. Det är en väldigt stor stress att leva med den här oron, säger David Mataix-Cols.

Genrebild.

Troligen mörkertal

Enligt internationella siffror är det mellan tre och fem procent som har hypokondri.

– Jag skulle tro att det är kraftigt underdiagnostiserat, bland annat för att vården är dålig på att upptäcka det. Patienten söker till olika läkare för somatiska besvär och det är svårt att förstå att det skulle vara psykiskt. Läkare kan nog vara oroliga för att göra någon upprörd genom att säga att det kan finnas en psykologisk förklaring.

Eftersom det finns effektiv behandling i form av kognitiv beteendeterapi (KBT) önskar han att fler fick rätt diagnos. Han påpekar också att även om risken för självmord är högre i gruppen handlar det om få individer.

– Men varje fall är självklart tragiskt och borde undvikas.

Följ ämnen i artikeln