Källor: Nytt kuppförsök mot försvagad Putin mycket troligt

Publicerad 2023-07-28

Ett nytt kuppförsök mot en försvagad Putin är mycket troligt, uppger källor inom de ryska säkerhetstjänsterna FSB och GRU.

– Alla är nu övertygade om att man kan ta makten enkelt och utan motstånd, så många kan vilja försöka, säger en GRU-officer till exilryska tidningen The Insider.

Wagnergruppens kuppförsök och marsch mot Moskva under ledning av Jevgenij Prigozjin på midsommarafton och midsommardagen tog de ryska säkerhetstjänsterna och den ryska armén med överraskning. Men problemen slutade inte där:

– Armén och säkerhetstjänsterna var inte bara oförmögna att stoppa kolonnen med ”musikanter” (Reds anm: så kallas Wagnersoldaterna), de visade också en aktiv ovilja att stå upp för Putin, de lydde inte order, enligt den exilryska tidningen The Insider.

Jevgenij Prigozjin

Tidningens reportrar har talat med anonyma källor inom den federala säkerhetstjänsten FSB och inom den militära underrättelsetjänsten GRU.

”Alla har tröttnat på kriget”

En högt uppsatt GRU-officer säger till tidningen:

– Alla på försvarsministeriet och även inom regeringen har tröttnat på kriget och vill att det ska ta slut.

GRU-medarbetaren menar att Prigozjin aldrig hade försökt sig på en kupp om han inte hade vetat att han hade stöd inom GRU. Källan är själv övertygad om att kuppförsöket hade kunnat lyckas:

– Tio tusen motiverade personer är starkare än 100 000 omotiverade, säger GRU-källan och fortsätter:

– Alla kunde se att i princip ingen stod upp för Putin under kuppförsöket. Flera generaler tog sig inte till Moskva den dagen, med undanflykter av typen ”jag söp under ledigheten och kan inte visa mig i ett sådant tillstånd på jobbet” och liknande.

Rysslands president Vladimir Putin under ett tal tidigare i dag vid toppmötet Africa Summit i S:t Petersburg.

En FSB-anställd berättar om att flera militära enheter, bland annat den 45:e luftburna brigaden, inte hörsammade ordern om att bekämpa Prigozjins trupper. FSB-källan säger:

– Hade Prigozjin kunnat nå Moskva? Ingen tvekade på det under lördagen (midsommardagen). Situationen utvecklade sig maximalt positivt för honom. Det fanns inget motstånd.

Wagnersoldater i  Rostov-na-Donu på midsommardagen.

Kan komma fler kuppförsök

När den så kallade Operation Fästning inleddes mot Wagnergruppens framryckning sent på kvällen på midsommarafton blev gensvaret mycket svagt inom armén och säkerhetstjänserna, berättar en källa inom det ryska inrikesministeriet:

– Operation Fästning deklarerades, men ingen ville genomföra den, alla var rädda, säger han till The Insider.

Ett exempel var en ansvarig för ett vapenförråd som deklarerade att han tänkte lämna över nyckeln om Prigozjin kom och krävde det:

– De har ju stridsvagnar och allt möjligt! Vem ska ordna mat till mina barn om jag inte lyder? sade den vapenansvarige enligt källan.

Efter Putins överenskommelse med Prigozjin, där han slapp allt straffansvar för kuppförsöket, är Putin försvagad, enligt källan inom GRU:

– Alla är nu övertygade om att man kan ta makten enkelt och utan motstånd, så många kan vilja försöka.