Skyddsstopp för pendeltågen i Stockholm

Niklas Gustafsson

Publicerad 2023-04-21

På måndag klockan 9 införs skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen.

Från och med måndag klockan 9 kommer inga pendeltåg att rulla som endast är bemannade med lokförare.

Skyddsombud från facket ST Pendeln har beslutat att stoppa ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken.

Skyddsombuden menar att det inkommit ett antal incidentrapporter som visar på stora arbetsmiljörisker sedan ensamarbete för lokförare infördes.

Incidenterna gäller bland annat evakueringar och påkörningar, där skyddsombuden menar det tagit för lång tid innan assistans. Skyddsombuden menar att rapporterna visar på ”en arbetsmiljö där en ensam lokförare löper påtaglig risk att utsättas för allvarlig psykisk press, eller hamna i situation där våld eller hot om våld förekommer.

Tidsfristen löpte ut

Enligt fackets pressmeddelande har skyddsombud och fackliga företrädare påtalat detta för MTR som kör pendeltågen. MTR erbjöds enligt pressmeddelandet ”tid och möjlighet att ta beslut om åtgärder för att undanröja risken för att fler allvarliga incidenter uppstår”.

Tidsfristen som skyddsbuden gav till MTR löpte ut idag vid klockan 14 och skyddsombuden menar att några sådana beslut inta tagits.

Delar inte skyddsombudens bild

MTR delar inte skyddsombudens bild och menar att de kommer boka in ett möte med Arbetsmiljöverket så fort de fått in skyddsstoppet. De hoppas att deras bedömning ska kunna häva stoppet.

Skyddsombuden menar att ni som arbetsgivare måste samråda med dem innan ensamarbete införs och att det inte gjorts?

– Vi har genomfört detta i samråd med skyddsombuden och vi har låtit det granskas av oberoende parter, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen.

 

Hur tror ni skyddsstoppet kommer påverka trafiken?

– Vårt mål är att det inte ska påverka pendeltrafiken, säger Niklas Ekström.

 

När tror ni att skyddsstoppet kan hävas?
– Vår förhoppning är att vi kan häva det väldigt snabbt eftersom vi är övertygade om att vi tagit fram en säker och trygg lösning, säger Niklas Ekström.

Konflikten om tågvärdarna

I grunden ligger konflikten om att ersätta tågvärdarna med kameror. Förra helgen annonserades att lokförare på pendeltågen skulle gå ut i en vild strejk.

Strejken varade i tre dagar och runt 200 lokförare deltog. Ett stort antal avgångar ställdes in och bara runt 25 procent av den ordinarie trafiken rullade.

Följ ämnen i artikeln