Ellen, 20, blev lurad på 13 000 på säljsajten

Publicerad 2024-06-01

Ellen Bagley, 20.

Ellen Bagley, 20, blev lurad på nästan 13 000 kronor när hon sålde kläder på Vinted.

Nu kämpar hon för upprättelse och varnar andra för bedrägerier.

– Det är ju 12 800 kronor som jag tänker på nästan varje dag, säger hon.

Ellen, 20, kunde lätt och snabbt sälja sina utrensade kläder på appen Vinted. När hon skulle samla in pengarna hon fått från försäljningen behövdes en enkel ansiktsidentifiering med mobilt bank-ID. Första försöket misslyckades, och när hon försökte igen fick hon meddelandet ”tekniskt problem”.

– Då kände jag att något inte var rätt, säger Ellen.

När hon kontrollerade sitt banksaldo hade pengarna inte kommit in, i stället hade motsvarande summa dragits från kontot.

– Jag ringde banken i ren panik, berättar hon.

Garanterade pengarna tillbaka

Banken informerade Ellen om att hon blivit utsatt för ett bedrägeri och gav råd om att spärra bankkortet, beställa ett nytt, göra en kortreklamation och polisanmäla. De sa också att antingen banken eller bedragarna skulle betala tillbaka de nästan 13 000 kronorna hon förlorat.

– Jag har räkningar och fakturor att betala. Det är mina kostnader, min bil, mitt hem. Jag kände bara ren hopplöshet. Vad gör jag nu?

En och en halv månad senare fick hon beskedet att hennes kortreklamation blivit nekad, något hon inte visste var möjligt. Hon hänvisades till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Banken gav då ett nytt bakslag – det fanns ingen garanti att hon skulle få tillbaka pengarna. Informationen hon fått tidigare var felaktig.

– Jag tycker det är för jävligt. En bank ska ju vara pålitlig när det är problem med ens pengar. Jag håller på att byta bank just nu, säger Ellen.

”Måste ta tag i sina problem”

Samtidigt har hon kontakt med Vinted, som avsäger sig ansvar och flaggar för att bedrägerier förekommer på appen.

– Vinted är en jättebra app. Men de måste ta tag i sina problem när det är så mycket bedrägerier.

Vinted skriver i ett mejl till Aftonbladet att de beklagar kundens negativa upplevelse, men att de inte kan kommentera enskilda fall.

Hon menar att framförallt bankerna måste hänga med i den tekniska utvecklingen.

– Bank-ID ska vara det säkraste vi har, men det är det inte längre, säger Ellen och fortsätter:

– Om det är hundra bedrägerier som kommer in och alla handlar om bank-ID, då kan inte vi tänka som man gjorde för 50 år sedan kring deras regler. De måste göras om.

Ellen menar att det är viktigt att prata om och varna för bedrägerier.

– Det är så pass vanligt nu för tiden. Många äldre, men även yngre, blir bedragna på det här sättet. Man tror att man gör en god gärning, men så blir man ombedd att identifiera sig med bank-ID eller klicka på en länk.

Hon vill också lyfta fram att man inte är ensam och att skammen ofta hindrar folk från att prata om det.

– När jag satt där hemma kände jag mig så sjukt dum. Jag tror många rycker på axeln och tänker ”självklart ska jag lyssna på banken, det är ju jag som gjort fel”. Jag tror att fler personer känner skam än att de står upp för sig och berättar vad som hänt.

Påverkas

Efter bedrägeriet har Ellen fått ekonomisk hjälp från sina föräldrar, men hon påverkas fortfarande av pengarna hon förlorade.

– Jag är inte fattig, men det är ju 12 800 kronor som jag tänker på nästan varje dag.

Vad som än händer är hon fast besluten att få upprättelse.

– Om det här inte går vidare med ARN så kommer jag troligtvis dra det till domstol. Jag vill bara ha någon sorts kompensation, både från Handelsbanken och Vinted för deras oaktsamhet.

John Zanchi, pressansvarig på Handelsbanken, kan inte kommentera eller bekräfta enskilda fall på grund av sekretess, men skriver i en generell kommentar att bedrägerier är ett växande samhällsproblem som drabbar både enskilda personer och samhället i stort. Han skriver att det är en problematik de tar på största allvar och som innebär utmaningar både för dem som bank och för deras kunder.

”Tiden ofta avgörande”

”Vi bedriver ett kontinuerligt arbete med säkerhet för att skydda våra kunder. Vi finns tillgängliga för våra kunder dygnet runt och via Sveriges största kontorsnät och gör alltid vårt yttersta för att hjälpa kunden rädda de pengar som gått förlorade. Tiden är ofta avgörande för om bedragarna ska lyckas eller inte. Vid kontakt med en kund som drabbats är vår högsta prioritet att försöka rädda pengar och spärra de banktjänster som exponerats mot bedragaren. Och om man blir utsatt för ett bedrägeri erbjuder vi som bank så mycket stöd vi kan”, skriver John Zanchi i ett mejl till Aftonbladet.

Olena Saraniuk, PR-teamadministratör på Vinted, skriver i ett mejl till Aftonbladet att de beklagar kundens negativa upplevelse, men att de inte kan kommentera enskilda fall.

Hon menar att Vinted åtar sig en rad olika åtgärder för att förhindra bedrägerier på appen, bland annat pop-up-varningar när kunden delar privat information, mobilverifiering och automatiserade verktyg som ska upptäcka misstänkta aktörer och innehåll på appen.

Följ ämnen i artikeln