Myndigheten stoppar valpyoga: Utgången kan bli dödlig

Publicerad 2024-06-17 13.00

Den populära träningsformen valpyoga stoppas med omedelbar verkan, efter Aftonbladets granskning.

Yogaklasserna har bedrivits utan tillstånd och valpar riskerar att dö på grund av smitta, enligt Länsstyrelsen.

– Det är mycket tveksamt att tillåta den här typen av verksamhet, säger Sonia Lopes, länsveterinär i Stockholm.

Yoga med hundvalpar har snabbt blivit en populär träningsform i Sverige. Klasserna startar med yoga och avslutas med inhyrda hundvalpar som springer omkring i lokalen.

Tillfällena ger valparna möjlighet att interagera och bli bekanta med människor, skriver ett av företagen som bedriver valpyoga på sin hemsida. Samtidigt garanteras deltagaren avslappning, då umgänge med djur minskar stress och ångest.

Flera klagomål sedan start

Länsstyrelsen har dock fått in flera klagomål sedan valpyoga introducerades i Sverige. Valparnas hälsa har bland annat ifrågasatts.

– Jag kan inte förstå att uppfödare vill ta med valpar till yogapassen. De utsätter sina djur för smittorisk, säger Sonia Lopes, länsveterinär i Stockholm.

De företag som hållit i yogaeventen är Puppies and yoga Stockholm och Puppy yoga Sverige. Efter att Aftonbladet granskat verksamheten stoppar nu Länsstyrelsen båda företagen att hålla i klasserna. 

Aftonbladet besökte ett yogapass i april. Efter 45 minuter viskade en deltagare till sin väninna: Hur mår hundarna egentligen? De sover ju bara.

Varnar: I vissa fall dödlig

Valparna som deltar är mellan 8-12 veckor gamla och har enligt företagen bra skydd mot smitta, då de fått sin grundvaccination.

I beslutet från Länsstyrelsen står dock att hundvalpar inte har tillräckligt skydd mot vanliga smittor innan de är minst 12 veckor. 

Utgången kan för den enskilde valpen, om den har ett bristande vaccinationsskydd, bli skadlig eller i vissa fall dödlig, står det i Länsstyrelsens beslut.

– Det är mycket tveksamt att tillåta den här typen av verksamhet, Sonia Lopes.

En av de inhyrda valparna sover i en deltagares knä.

Djurskyddsexperten: ”Oansvarigt”

Företagen borde ha tänkt på smittoriskerna, säger Johan Beck-Friis, lärare i djurskydd vid Linnéuniversitetet och tidigare generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen, till Aftonbladet.

– Jag tycker det låter oansvarigt att ett kommersiellt företag vill samla så unga valpar på samma ställe.

Han bekräftar Länsstyrelsens bedömning.

– Det är stor risk att valparna smittas av andra hundar mellan 8-12 veckors ålder och egentligen ytterligare en månad framåt.

Johan Beck-Friis, lärare i djurskydd vid Linnéuniversitetet och tidigare generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen, till Aftonbladet.

”Deltagarna kan bära smitta”

Det är riskabelt för valparna att träffa både människor och djur innan vaccinskyddet är tillräckligt, tillägger länsveterinär Sonia Lopes.

– Även deltagarna kan smitta valparna. Deltagaren kan ha varit i kontakt med en hund med virus, direkt eller indirekt, och kan på så vis föra över viruset till valpen. Dessutom utsätter de sina valpar för onödig stress.

Det står att man ska använda handsprit innan de rör valparna. Det var få deltagare som gjorde det, när Aftonbladet var på plats på ett av eventen.

Struntar i tillsägelsen

Aftonbladet har tidigare avslöjat att företagen inte haft tillstånd att bedriva verksamheten. Det krävs när ett företag regelbundet visar upp djur i en affär, restaurang eller anläggning.
Länsstyrelsen var i kontakt med Puppies and yoga i april och meddelade att tillstånd krävs. Trots det har företaget fortsatt med eventen. 

Puppy Yoga meddelar via sociala medier att de pausat verksamheten på grund av nya riktlinjer, och att de räknar med att snart vara igång igen.

Aftonbladet har sökt de båda företagen för en kommentar utan att få svar.