Publicerad:
Uppdaterad:

Erna Solberg behåller makten – katastrofval för Arbeiderpartiet

Av: Gustaf Tronarp, Isabelle Nordström, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Erna Solberg vann valet i Norge – och konservativa Høyre behåller makten.

Arbeiderpartiet gör ett katastrofval och Miljöpartiet hamnar under fyra procent.

– I går fick vi svaret: Ja, väljarna ser att vi levererat resultat, säger Erna Solberg under en pressträff på tisdagen.

1 av 6 | Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Erna Solberg, Høyre, på valvakan.

Strax efter klockan 21 på måndagskvällen offentliggjordes de första siffrorna från det norska stortingsvalet.

Redan de första siffrorna pekade tydligt mot valseger för Høyre-ledaren och statsministern. Nu är det klart att Erna Solberg får sitta kvar i fyra år till. Både hennes parti och det högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar dock något och tappade 1,7 respektive 1,1 procentenheter.

Samtidigt ser Arbeiderpartiet ut att tappa drygt tre procentenheter. Vid lunch på tisdagen hade 99,8 procent av rösterna räknats och då var mandatfördelningen 89 mot 80 till de borgerligas favör.

”Har levererat resultat”

På tisdagens strax efter lunch mötte en uppenbart nöjd Solberg pressen.

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka för det förtroende väljarna har visat oss i valet. Även om det var en lätt tillbakagång efter det väldigt bra valet förra gången upplever vi stöd för de frågor vi står för och en plattform att regera vidare, säger Erna Solberg.

Hon menar att Høyres fick klart godkänt från väljarna.

– I går fick vi svaret: Ja, väljarna ser att vi levererat resultat.

Gahr Støre: ”En stor besvikelse”

Kort före att hurrandet bröt ut hos Høyre på måndagskvällen erkände Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sig förlorad på sitt partis valvaka, som ägde rum på Folkets Hus i Oslo.

– Detta är en stor besvikelse, sa han.

Kommunistiska partiet Rødt fick ett mandat i Stortinget. Det är första gången på 20 år en kommunist tar plats i det norska parlamentet. Men både Rødt och Miljöpartiet, som sedan tidigare har ett mandat, hamnar båda under fyraprocentspärrren.

Hade de hamnat över spärren hade partierna kunnat ta del av de 19 utjämningsmandaten som finns i norska valsystemet. Venstre och Kristelig folkeparti hamnar precis ovanför gränsen, vilket får stor betydelse för högerblockets vinst eftersom de får ta del av de extra mandaten.

”Röstsplittring och fyraprocentspärren kostade de rödgröna partierna valsegern i Norge. En viktig lärdom av valet”, skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för svenska Vänsterpartiet, på Twitter.

Senterpartiet gjorde ett riktigt succéval och gick från tio till 18 mandat i stortinget. Men eftersom partiet i Norge tillhör förlorande rödgröna blocket blir partiet ändå utan större inflytande.

Erna Solberg (H) talar.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Erna Solberg (H) talar.

”Överraskande”

Statsvetaren och valforskaren Johannes Bergh är överraskad över resultatet.

– Om det blir som de första siffrorna visar är det en stor seger för den sittande regeringen, säger han till VG och fortsätter:

– För det första tappar inte Høyre eller Frp så mycket. För det andra, och det är det mest överraskande, ser både Venstre och KrF ut att få väsentligt bättre siffror än vad tidigare mätningar visat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: