14 miljoner ska testas – efter att 20 smittats

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-09

Kinesiska myndigheter upptäckte 20 fall av covid-19 i Tianjin.

Nu ska totalt 14 miljoner invånare testas – på 48 timmar.

Under söndagen inleddes masstestningen.

I den för Kina viktiga hamnstaden Tianjin har myndigheter inlett en masstestning av episka proportioner. Nu ska 14 miljoner människor testas för covid-19 efter att en klustersmitta upptäckts vid en skola där 20 personer testat positivt.

Den smittade gruppen består av 15 elever, fyra föräldrar till elever och en anställd vid skolan. Samtliga bekräftades smittade av omikron.

Nu uppmanar myndigheterna alla boende i jättestaden att hålla sig hemma. Där ska de invänta den personal som via hembesök ska komma att testa alla i staden.

Miljontals kineser i karantän inför OS

Under den senaste tiden har Kina skärpt sitt redan strikta förhållningssätt till spridningen av covid-19. Anledningen är det stundade vinter-OS som kommer hållas i Beijing med start den 4 februari.

Kön sträcker sig lång vid en teststation i Tianjin.

Avståndet mellan huvudstaden Beijing och Tianjin är ungefär 150 kilometer och de två städerna sammansluts via ett höghastighetståg.

Med mindre än en månad kvar till dess värdens ögon kommer att riktas mot Kina och de olympiska spelen – gör myndigheterna allt de kan för att stoppa smittspridningen.

I två andra kinesiska städer, Xian och Yuzhou, har miljontals människor isolerats i sina hem. Men där är virusutbrotten större. Staden Zhengzhou, en provinshuvudstad sju mil norr om Yuzhou, genomför också masstester och stänger skolor från och med måndag för att begränsa smittspridningen.

Följ ämnen i artikeln