Ukraina: Nya bilder visar plötslig bro

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

Ryssland hävdar att man drar tillbaka trupper – men satellitbilder över gränsområden visar något annat.

Nu har en mystisk bro plötsligt dykt upp nära Ukrainas gräns.

Följ ämnen
Ukraina

När romarna under Julius Caesar byggde en bro över floden Rhen på tio dagar resulterade det i stora framgångar i kriget mot Gallerna. På sin tid var det revolutionerande och tiotusentals trupper kunde snabbt flyttas över floden.

I Belarus, några enstaka kilometer ifrån Ukrainas gräns, flyter floden Pripjat. Nytagna satellitbilder visar att en bro plötsligt byggts över floden.

På bara några timmar har bron dykt upp från ingenstans. Den är byggd på pontoner och är uppförd av den ryska militären.

– Man kan se det som en del av en övning. Att bygga sådana här broar är någonting Ryssland övar på, säger Claes Levinsson, adjunkt vid Uppsala universitets centrum för Rysslands- och Eurasienstudier.

– Det intressanta är att detta inte är i ett tillåtet övningsområde. Där bedriver man inte några övningar alls på grund av radioaktiviteten.

Väldigt nära Tjernobyl

Bron som byggts över floden ligger bara några kilometer ifrån Tjernobyl. Så pass nära att den ligger inom den så kallade ”förbjudna zonen” som går i en 30 kilometers radie runt kärnreaktorn.

Inom zonen anses radioaktiviteten vara särskilt hög och i Ukraina är det bara tillåtet att besöka zonen om man har fått tillstånd.

Följer man floden Pripjat över gränsen till Ukraina och vidare förbi Tjernobyl kommer man till Kiev, Ukrainas huvudstad.

– Lägger man en bro över floden Pripjat och därefter intar staden Pripjat så har man i princip promenadväg till Kiev, säger Claes Levinsson.

– Det är en väldigt offensiv handling att föra upp en bro där.

Kan vara en fint

Varför denna bro plötsligt byggdes är däremot en gåta. Enligt Claes Levinsson är bron mycket intressant, just för att den kan betyda det mesta.

– Det kan vara en förberedelse för offensiv. Det kan vara så att Ryssland vetat att den skulle upptäckas och byggde den för att dra uppmärksamhet just dit. Det kan också vara en fint där man går över med trupper där, men den riktiga offensiven sker någon annanstans. Det kan vara så att de bygger den och sedan tar ner den för visa sin kapacitet eller för att se att det fungerar.

Claes Levinsson.

Enligt Levinsson jobbar i princip all militär i världen på det här sättet. Man försöker sätta upp skenbilder för att lura och finta. På ryska kallas det Maskirovka.

– Det gäller att tänka tvärtom och få fienden att frivilligt göra saker som man vill att de ska göra, säger han.

– Vid en offensiv vill man att fienden ska binda upp massor med resurser någonstans. Det betyder att de är svaga på en annan plats.

Sätter upp den på några timmar

Vid platsen där bron uppförts är floden uppskattningsvis 180 meter bred och den här typen av ryska pontonbroar ska kunna bära upp till 60 ton. Tillräckligt för att bära vikten av en vanlig rysk stridsvagn.

De sätts upp i speciella enheter och har funnits i den ryska armén sedan 1962.

– Det går på några timmar. De kommer färdiga på lastbilar och rullas ner i vattnet. Sedan kör man ut på brodelen och placerar då ut nästa del tills man är över på andra sidan, säger Levinsson.

Syftet är att snabbt kunna flytta trupper, fordon och materiell över vatten när man saknar andra alternativ.

– Det är vanligt att använda när terrängen inte tillåter. Eller om den vanliga bron exempelvis sprängts. Vi har den förmågan i Sverige också. Det är någonting vi är bra på, säger Levinsson.

Ingenting tyder på tillbakadragande

Ryssland hävdar att man dragit tillbaka flera trupper från gränsen mot Ukraina men inga konkreta bevis finns för detta. Mycket tyder snarare på att den militära aktiviteten är densamma eller uppskalad.

Enligt en källa inom den amerikanska säkerhetstjänsten har det tillkommit sju tusen ryska soldater till gränsområdena.

– I hemlighet mobiliserar de för krig, säger en amerikansk källa till CNN.

Utöver bron visar de nytagna satellitbilderna även att ett fältsjukhus har uppförts och att ett tjugotal nya helikoptrar har anlänt till flygfältet i Zyabrovka.

– Den här bron ska sättas i kontexten att övningarna är avslutade och att Ryssland sagt att man ska åka hem. Men ingenting på marken tyder på att man gör ett tillbakadragande, säger Claes Levinsson.

Följ ämnen i artikeln