Åtalas för kidnappning och misshandel i Uppsala

Publicerad 2020-06-27

Offret och den misstänkte gärningsmannen går mot bilen.

En man misstänks för grov misshandel och människorov i Uppsala.

Offret hade blåmärken och skärsår över stora delar av kroppen när han kom till akuten.

Den utpekade gärningsmannen nekar till brott.

Åklagaren anser att gärningsmannen som är i 40-årsåldern visade “särskild hänsynslöshet och råhet” den 22 maj när han ska ha träffat offret, som också är i 40-årsåldern. Enligt åtalet förde den misstänkte då bort mannen, stängde in honom i en lägenhet i Uppsala och sparkade, slog och skar honom med aluminiumrör, träpinnar och knivar.

Pressades på pengar

Efter tre timmars misshandel och hot ska gärningsmannen även ha satt en kedja runt offrets hals, tejpat för munnen på honom och bundit hans händer bakom ryggen. Ytterligare lite senare åkte de två till banken där mannen pressades att ta ut pengar, enligt åtalet.

Väl där påkallade den blåslagne och blodige mannen dock personalens uppmärksamhet. Han bad om deras hjälp och de ringde polisen.

Den misstänkte rånaren håller i någon form av kedja.

Hade ärvt pengar

Mannen fördes sedan till sjukhuset. Där berättade han för polisen att han och den misstänkte, som enligt åtalet orsakat honom smärta, blåmärken, andningssvårigheter, svullnader och sårskador, är bekanta sedan tidigare. Den misstänkte kände till att han nyligen ärvt pengar och pressade honom på tiotusentals kronor under misshandeln. Den åtalade ville först ha mellan 20 och 40 tusen, sedan steg beloppet till 200 tusen.

Den åtalade mannen förnekar dock all inblandning i brott. Han säger att han inte hade någon kännedom om arvet och att han inte träffade mannen den aktuella dagen.

En kvinna som befann sig i rummet intill berättar för polisen att hon hört hur männen suttit och "käftat" i köket och att de lät allvarliga, inte som om de skämtade med varandra. Hon gick inte i mellan.

Knivar, rör, mejslar, silvertejp och trähandtag ingår i bevismaterialet.

Följ ämnen i artikeln