Nära 1000 laviner varje år – så varnas du

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT

Publicerad 2019-12-19

Naturvårdsverket inleder på torsdagen sina lavinprognoser för säsongen. Förra vintern dokumenterades nästan 1 000 laviner vid hjälp av lokala observatörer.

Naturvårdsverket inleder nu sina lavinprognoser för säsongen.

– Vi har väldigt många laviner i svenska fjällen varje år, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Lavinprognoserna är en del av Naturvårdsverkets säkerhetsarbete i fjällen och kombineras med råd om hur man kan färdas i lavinterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Tjänsten rullar på hela vintern och uppdateras med aktuell information två gånger per dag.

– Varje år har vi drygt ett 30-tal allvarliga tillbud och en till två omkomna på grund av laviner, säger Per-Olov Wikberg.

Förra vintern dokumenterades nästan 1 000 laviner med hjälp av lokala observatörer.

– Vi gör prognosen för sex populära fjällområden där det är mycket folk under både julen och resten av vintern, säger Per-Olov Wikberg.

Respekt för laviner

Prognoserna ger information om bland annat var och på vilket sätt det är lavinfarligt.

– Om du vet att du kommer att lämna pisten eller markerade leder och ge dig ut i brant terräng är det viktigt att du följer lavinprognoserna, men det är inte så att lavinerna kommer att gå kors och tvärs överallt, säger Per-Olov Wikberg.

Han uppmanar alla som åker off-pist att ta med rätt utrustning för att kunna rädda andra eller sig själv.

– En lavinsändare, en lavinsond och en spade är standardutrustning. Och du ska träna på den här utrustningen med dina kompisar, säger Per-Olov Wikberg.

– Man ska ha stor respekt för laviner, men man ska inte heller vara överdrivet rädd.

Satellitdata

I år kommer det även att göras analyser av satellitdata för att kartlägga lavinaktiviteten i hela fjällkedjan – inte bara i de sex utvalda fjällen där det finns observatörer på plats. Det ska ge en bättre bild av hur många laviner det faktiskt inträffar varje år i de svenska fjällen.

– Man kan säga att man skannar av fjällkedjans markyta med en satellitradar varje dygn och upptäcker förändringar. Har förändringarna skett i brant terräng kan man då analysera om det är laviner eller inte. Det är teknik som håller på att utvecklas, säger Per-Olov Wikberg.

Följ ämnen i artikeln