Beslutet klart: Malmö vill undantas från ebo-lagen

Publicerad 2020-03-30

Rosengård och Herrgården, ett av de områden i Malmö som pekats ut som utsatt.

Segregationen i Malmö måste bort. Det är kommunens viktigaste motivering för att redan tidigt i vintras flagga för att man vill att hela Malmö undantas från ebo, lagen om eget boende.

På måndagen klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott formellt steg ett av tre i beslutet. Nästa instans är kommunstyrelsen och till slut kommunfullmäktige.

– Efter många års kamp kan ebo äntligen ändras. För att ändringen ska få någon effekt måste hela kommunen undantas. Det blir en viktig bit i att få bort det skuggsamhälle som hänsynslöst utnyttjar människor som är i en utsatt livssituation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– I Malmö ska vi fortsätta ta ansvar genom att ta emot anvisade flyktingar. Till skillnad från EBO är det ett mottagande med mycket bättre förutsättningar för den enskilde. Istället för trångboddhet och segregation måste alla nya Malmöbor som flytt krig och förtryck ha rätt till de bästa möjliga förutsättningarna att etablera sig i sitt nya hemland, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Malmö har sedan lagen infördes 1994 varit en av de största ebo-kommunerna i landet. Kommunledningen har i flera år också varit tydligt kritisk till reformen. Ebo-reformens baksida har under decennier varit tydliga: trångboddhet i flera bostadsområden och försämrade förutsättningar för en lyckad skolgång. I Malmö råder det också stor brist på bostäder med lägre hyror samtidigt som bostadspriserna har stigit kraftigt de senaste åren.

Bland skälen till att hela kommunen ska undantas väger det in att Malmö är en av landets mest tätbebyggda städer. Att enbart undanta vissa områden skulle riskera att dagens negativa effekter av ebo uppstår i nya delar av Malmö. Risken för fusk med folkbokföring och svarthandel med hyresavtal är uppenbar.” skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Sedan årsskiftet kan asylsökande som vill ha ett eget boende bli av med sin dagersättning om de väljer att bosätta sig i socioekonomiskt utsatta områden. Regeringen listade i höstas 32 kommuner som får peka ut områden där asylsökande blir av med sin dagersättning.