Konstnären Erik staplar lik i coronakrisens New York

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-22

NEW YORK. Om någon vet vilka fasor pandemin kan orsaka är det New York-bon Erik Frampton.

När krisen nådde sin kokpunkt i hans söndertrasade hemstad transporterade han döda mellan sjukhus och begravningsbyråer. Den 46-årige konstnären tvingades bokstavligen stapla liken på varandra.

– Jag och mina kollegor såg saker som ingen amerikan någonsin sett, såvida de inte var i Rwanda på 90-talet, säger Erik.

Egentligen jobbar Erik Frampton med något så stillsamt som att rama in konst, men ingenting är normalt i New York längre – för någon.

När de lokala myndigheterna för precis en månad sedan förbjöd all icke-nödvändig verksamhet tvingades butiken han drev med sin make stänga och han blev arbetslös.

Erik Frampton hjälpte till med liktransporter under coronakrisen.

Via en vän fick han strax därefter erbjudande om att hjälpa till med transporter mellan sjukhus, bårhus och begravningsbyråer – och plötsligt befann han sig mitt i stormens öga, just som coronakrisen i det värsta epicentret i världen nådde sin kulmen.

– Antalet döda var överväldigande. I lastbilarnas kylutrymmen fanns plats för 110 kroppar och de var ständigt överfulla. Vi fick lägga dem på varandra, berättar han.

– Så många dog på så kort tid att det vare sig fanns utrymme eller tid att ta hand om alla på det sätt man vill att döda ska tas om hand. Liksäckar och annan utrustning tog slut också, vi fick använda det som stod till buds.

”Det var skrämmande”

Skildringarna av allt Erik såg och upplevde är så skakande att de inte går att återge.

– Jag och mina kollegor såg saker som ingen amerikan någonsin sett annat än på film, såvida de inte var i Rwanda på 90-talet eller vid något annat folkmord.

– Det var skrämmande och hjärtskärande, men jag kände att det var ett jobb som måste göras och tycker själv att jag skötte det med förvånande effektivitet. Varken jag eller någon annan jag jobbade med hade kunnat föreställa oss att vi skulle vara med om det här. Ändå var det ingen som vek ner sig, ingen som slutade.

I vanliga fall är Erik Frampton konstnär, men i samband med coronapandemin förlorade han jobbet.

Bland de fruktansvärda arbetsuppgifterna ingick också att hjälpa begravningsentreprenörerna att identifiera kropparna för att de senare skulle kunna överlämnas till anhöriga – som själva inte kunnat ta farväl av sina kära eftersom besöksförbud just nu råder på alla sjukhus i New York.

– Det var extremt svårt och tidskrävande och det fanns egentligen ingen tid. Begravningsbyråerna hinner inte med och några kroppar var det ingen som kom och gjorde anspråk på medan jag var där, berättar Erik.

– Själv hade jag ingen kontakt med anhöriga och det tror jag inte hade gått. Ingen kan kommunicera till anhöriga vad jag och kollegorna såg. Men jag bär fortfarande de människor jag tog hand om med mig i hjärtat, jag har deras namn i min telefon och det känns fortfarande som att jag vårdar deras själar så de inte behöver torteras mer, och jag vill ge dem en röst.

Vill varna

Den rösten riktar han mot resten av världen – för att varna om vad som kan hända om man inte vidtar alla möjliga försiktighetsåtgärder.

– Det här viruset är fruktansvärt farligt och när det går till attack i din stad kommer du inte ha någon tid. Människor kommer dö så fort, och i så stora antal, att du inte kan hantera det, förklarar han.

– Det vill du inte vara med om. Du vill inte att dina föräldrar och grannar och vänner ska ligga ihoppackade i lastbilar som den jag jobbade med, det kan jag försäkra. Och kan jag rädda ett enda liv med mitt vittnesmål, var det än må vara, är det värt det.

I dag har läget stabiliserats något i New York, åtminstone i jämförelse med hur det var för några veckor sedan. Men Erik – som ännu inte riktigt kan säga hur traumat påverkat honom, han är dock förberedd på att den mentala reaktionen på sikt kan bli väldigt svår – andas inte ut.

– Närmare 500 människor om dagen dör fortfarande här i staden. Det är en fruktansvärd siffra, konstaterar han.

– Jag är den förste som kommer att gå ut och krama mina vänner den dag det här är över, men just nu går det inte. Vi lever fortfarande med den här faran.

I skrivande stund har cirka 45 000 amerikaner dött av covid-19 – varav drygt 10 000 i New York City.

 

Bekräftat antal smittade och döda i världen

* I listan över bekräftat antal smittade och döda per 100 000 invånare är alla länder med en folkmängd under 100 000 bortplockade. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten. Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE. Kartan uppdateras dagligen.

PODD Så styr oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. När efterfrågan inte längre finns i samma utsträckning, då rasar priset. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen